békés megye

2020.12.21. 11:29

Keresik a diákokat a pandémia idején

A Covid–19 első hullámában ugyan megcsappant a diákmunkák száma, ami a nyár jó részében is kitartott, mára azonban kezd normalizálódni a kereslet-kínálat. A kereskedelemben az ünnep miatt egyértelműen szükség van a diákokra.

Vásári Erzsébet

A gyártó/termelő cégek mellett kínálnak kereskedelmi, mezőgazdasági és adminisztratív jellegű munkákat is a diákoknak /Fotó: MW/

Fotó: KALLUS GYORGY

Molnár György, a békéscsabai Meló-Diák Alföld Iskolaszövetkezet irodavezetője megkeresésünkre elmondta, azt tapasztalták, hogy tavasszal, a járvány első szakaszában számos cég szabadságra küldte dolgozóit, majd a nyári időszakban mindenki újra munkába állt.

A nyári diákfoglalkoztatás egy részét azonban az teszi ki, hogy a cégek a saját dolgozóik szabadsága idején tanulókkal pótolják a termelésből hiányzó létszámot. Ez viszont idén, a vírushelyzet miatt egyáltalán nem volt jellemző. A korábbi évekhez képest így kevesebb megkeresést kaptak, de folyamatosan azon dolgoztak, illetve dolgoznak jelenleg is, hogy minél több lehetőséghez juttassák a diákjaikat.

Hozzátette, a gyártó/termelő cégek mellett kínálnak kereskedelmi, mezőgazdasági és adminisztratív jellegű munkákat is, melyeket kevésbé sújtott a koronavírus okozta válság, így a diákok ezeken a területeken több lehetőség közül tudtak válogatni a nyári időszakban és jelenleg is. Munkakeresés tekintetében a szünidő alatt – főleg annak elején – a diákok aktívak voltak, jelenleg viszont kevés a jelentkező az oktatási időszaknak megfelelően.

A gyártó/termelő cégek mellett kínálnak kereskedelmi, mezőgazdasági és adminisztratív jellegű munkákat is a diákoknak /Fotó: MW/

Az irodavezető elmondta, a kezdeti időszakhoz képest lassú növekedés indult el, de figyelembe kell venni azt, hogy a vendéglátóegységek korlátozottan tartanak nyitva és ebben az időszakban is csak elvitelre készítik az ételt. Emiatt ezen a területen is csökkenés tapasztalható a diákmunkákban. A korlátozások visszavonása után, a mozik, színházak újranyitását követően számítanak a fellendülésre.

Varga Eszter, a Tesco külső kommunikációs menedzsere kifejtette, ahogy korábban, úgy most, a pandémia idején is alkalmaznak diák munkavállalókat, hiszen továbbra is nagy segítséget jelentenek áruházaikban. Hozzátette, a külsős munkaerő igénybevételét nagyban befolyásolja a kereskedelmi szektor szezonalitása, például nyáron a Balaton menti üzleteikben jóval több munkatársa van szükségük, karácsonykor ugyanez igaz az ország szinte minden pontjára. Így idén volt olyan hónap, amikor országos tekintetben megközelítette a 150 ezret a diákok óraszáma. Kiemelte, a munkavégzés feltételei nem változtak, ugyanakkor természetesen a diákmunkásokra is vonatkoznak az olyan kötelező szabályok, mint a maszkviselés munkavégzés ideje alatt. A Tesco, mint munkáltató részéről pedig ugyanolyan fontos a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása a diák munkavállalók számára is.

Maczelka Márk, a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője elmondta, társaságuk továbbra is folyamatosan foglalkoztat diákokat az üzletmenetnek megfelelő óraszámban országosan, így Békés megyében is. A koronavírus-világjárvány miatt márciusban és áprilisban volt egy kisebb visszaesés a jelentkezésekben, azonban jelenleg nem érzik az érdeklődés hiányát. A munkavégzés feltételeiben pedig rájuk is azok a szabályok érvényesek, mint munkavállalóikra: szükséges a maszk viselése és az előírt higiéniai szabályok betartása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában