megyei körkép

2020.12.22. 06:58

Kevesebb szaloncukor készült a vírus miatt idén

Idén kevesebb szaloncukor érkezett az árusokhoz az íz- és a mennyiséget illetően is. A karácsonyi édesség többsége advent utolsó hetében már majdnem elfogyott, de azért találtunk néhány kilónyi különlegességet. Egy gyulai cukrászda nem spórolt az ízvilággal, őket teljesen ki is fosztották az ünnepi hétre.

Vásári Erzsébet

20201207 Győr Szaloncukorkörkép. Képen: Móróné Forró Krisztina - tulajdonos. Fotó:Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Hegedűsné Farkas Angélától, a békéscsabai piac édességárusától megtudtuk, közel 25 éve forgalmaz már a megyeszékhely vásárterén, a kezdetektől szerepel kínálatában a szaloncukor. Úgy látja,

a karácsony jellegzetes édességére idén a koronavírus miatt kevesebb igény mutatkozott,

az emberek sokkal megfontoltabban vásároltak belőle, ahogy az összes többi áruból is. Hozzátette, ugyanakkor a gyártók is kevesebb szaloncukrot készítettek a megszokottnál, hiszen a Covid-19 berobbanása után már a húsvéti csokoládék java is az üzletek polcain maradt, amiből kiindulva most visszafogottabban készültek az ünnepekre.

Hegedűsné Farkas Angéla azt tapasztalta, a szaloncukrot gyártók és a fogyasztók is visszafogták magukat ebben az évben /Fotók:Bencsik Ádám/

Részletezte, egy átlagos évben akár félszáz, eltérő ízesítésű szaloncukrot kínálnak vásárlóiknak, míg idén csupán a feleannyi verzióból tudtak rendelni. Ebben persze akad minden árkategória az olcsóbbtól – a kezdő ár ezúttal 900 helyett 1200 forint – egészen a drágább, 4000 forint/kilogrammosig. A kedvenc természetesen most is a zselés lett, ami után népszerűnek mondható a konyakmeggy és a Vadász szaloncukor, különösen annak a pattogó cukros változata.

Sajgóné Szűcs Mónika, a csabai Édes Keserű Csokibolt munkatársa elmondta, üzletükben az eddigi évekhez hasonló kereslet mutatkozott a szaloncukorra, melynek ára sem változott idén. Hozzátette, az ízvilág azonban megcsappant, hiszen mind a Stühmer, mind a Szamos márka kevesebb fajtát készített és szállított.

Sajgóné Szűcs Mónika elárulta, vevőik hiába kerestek jó néhány fajta ízű, fára akasztható finomságot, idén nem kaptak.

Jelenleg 16 különlegességből lehet náluk válogatni, amelyek száma korábban átlagosan 25 volt. A hiánycikkből leginkább a kapucsínóval ízesítettet, a sima mogyorókrémest, a kókuszkrémest és a mákos krémest keresték vevőik, hiába. A legfelkapottabb persze továbbra is a zselés, melyet az ét trüffel követ.

Kelendő volt a kézzel készült, gyorsan el is fogyott

Balogh László mestercukrász, a gyulai Kézműves Cukrászda tulajdonosa elmondta, idén kiemelkedő, közel harminc százalékkal nagyobb volt az érdeklődés szaloncukor kínálatuk iránt. Ráadásul, mivel nem gyártanak hatalmas mennyiséget, csupán kézműves terjedelemben dolgoznak, így karácsony hetére gyakorlatilag elfogyott az összes ízviláguk, hétfőre már csak két-három kilogramm maradt pultjukban. Hozzátette, ugyan felmerült a többletgyártás ötlete, de végül úgy döntött, visszaállnak a bonbonkészítésre.

A mestercukrász elárulta, ebben az évben tíz helyett tizenhárom ízzel készültek, melyek közül kókuszkrémes finomságuk a névadó kategóriában országos második lett, mogyórónugátos, tejcsokoládés termékük pedig elnyerte az Év kézműves szaloncukra címet. Ezen elismerések növelték keresletüket, amit az is bizonyít, hogy mindkettőből nagy mennyiséget vittek tőlük. Kapós volt továbbá sóskaramellás édességük is, de a marcipánosból és a zselésekből is jelentős fogyás mutatkozott. Végül elmondta, az árakon minimálisat, csupán három-négy százaléknyit emeltek, a nyersanyag drágulásának mértékében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában