Állami segítség

2020.12.28. 16:15

Hatszázmillió forintot kap az Alföldvíz, emelik a béreket

Október 1-től, visszamenőlegesen 12 százalékos béremelést hajtanak végre az Alföldvíz Zrt.-nél, valamint jövőre az eddiginél 500 millió forinttal kevesebb közműadót kell fizetnie a cégnek, így a gazdasági helyzete stabilabbá válik – jelentették be hétfőn Békéscsabán, a Dobozi úti székházban tartott sajtótájékoztatón.

Licska Balázs

20201228 Békéscsaba Sajtótájékoztatót tartott az Alföldvíz zrt. a képen Miskéri László szakszervezeti titkár Nagy László vezérigazgató Herczeg Tamás országgyűlési képviselő fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy a kormány döntése alapján Békéscsabán keresztül 600 millió forintot kap a zrt.

– Nem volt, nincs, illetve nem is lesz veszélyben az emberek egészséges ivóvízzel való ellátásának biztonsága – hangsúlyozta elöljáróban Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Hozzátette, van egy középtávú terv, miszerint rendbe tennék az elavulttá vált víziközmű-hálózatokat, az átfogó felújítás pedig két-három éven belül megkezdődhet.

Másképp kell adózniuk a következő évtől

Herczeg Tamás elmondta, átnézték a víziközmű-szolgáltatást érintő adórendszert, hogy az miként alakult 2013 óta, és úgy véli, igazságtalan volt az, hogy a terhet a vezeték hossza alapján vetették eddig ki. Ezért több országgyűlési képviselővel közösen benyújtottak egy javaslatot, miszerint másként vessék ki az adót, amivel igazságosabbá válhat a rendszer – ezt a javaslatot el is fogadták, jövőre életbe lép a változtatás.

Miskéri László, Nagy László és Herczeg Tamás ismertette a részleteket /Fotók: Bencsik Ádám/

A politikus jelezte, ennek köszönhetően az Alföldvíz Zrt.-nek jövőre az eddigihez képest 500 millió forinttal kevesebb terhet kell fizetnie. Hozzátette, a minap jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Békéscsaba 600 millió forint támogatáshoz jut, amit a cég kap meg. Ezzel a zrt. biztonságosan működhet, valamint a 2019. szeptember 1-jei béremelést követően idén október 1-től, azaz visszamenőlegesen újabb 12 százalékos béremelést hajtanak végre.

Számítanak az állam segítségére

– A tulajdonosok önkormányzatok továbbra is számítanak a kormányzat segítségére, a tőkeemelésre – folytatta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, kiemelve: bármilyen döntés is születik, az Alföldvíz Zrt. békéscsabai központú marad.

– A problémák megoldása kezd látszódni – mondta Nagy László, az Alföldvíz Zrt. vezérigazgatója, hozzáfűzve, a szolgáltatást érintően semmilyen gondot nem tapasztalhattak az ügyfelek. A cég Békés megyén kívül további három megyében, 131 településen szolgáltat, 540 ezer ember számára biztosít ivóvizet.

Kifejtette, idén három közgyűlést tartott az Alföldvíz Zrt. Döntöttek a tőke leszállításáról, ami abban nyilvánult meg, hogy a 270 ezer részvény esetében azok névértékét 14 ezer forintról 4 ezer 600 forintra vitték le, vagyis a vagyonhoz igazították. Ezzel teremtették meg a cég törvényes működésének feltételét.

Egymilliárd forint marad a kasszában

Nagy László elmondta, az adórendszer változása azt jelenti, hogy a mostani 857 millió helyett jövőre 522 millió forinttal kevesebb terhet, nagyjából 300 millió forintot kell a cégnek fizetnie. Ez a tény, valamint az, hogy kapnak 600 millió forintot, azaz az összességében 1,1 milliárd forintos változás jelentősen kihat a zrt. gazdasági életére, amelynek éves költségvetése 12-13 milliárd forint.

A vezérigazgató hozzátette, a 600 millió forint egy része rövid távú beavatkozásként értékelhető, illetve a béremelést fedezik belőle. A 12 százalékos növelés havonta 55 millió forintos plusz kiadást jelent. Beszélt arról is: az állam jelenleg 28,6 százalékban tulajdonosa a cégnek, a tulajdonos önkormányzatok további állami szerepvállalást várnak.

Tizenkét százalékos béremelés

Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára elmondta, a béremelés szükségszerű, hiszen a biztonságos működést nem csak műszaki oldalon kell biztosítani, kellenek a szakemberek is. És legyen bármennyire stabil munkahely az Alföldvíz Zrt., ha alacsonyak a fizetések, képtelenség megtartani a munkaerőt, meg is kezdődött az elvándorlás, aminek, mint kiemelte, gátat kell vetni.

Hozzátette, a szektorban tapasztalt átlag eléréséhez 30 százalékos bérfejlesztésre lett volna szükség, de a 12 százaléknak is örülnek, az 1200 dolgozóból 900-an írták alá, hogy egyetértenek a 12 százalékkal.

Az érdekképviseleti vezető megköszönte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő segítségét. Mint mondta, írt egy levelet a politikusnak, amire érkezett válasz, és augusztusban tárgyalóasztalhoz ültek, aminek pár hónapon belül, mostanra meg is lett az eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában