MENETRENDEK, ÜGYELETEK

2020.12.23. 13:48

Hasznos információk az ünnepekre Békés megyében

Az ünnepek alatt is hozzájuthatunk fontos gyógyszereinkhez és a tömegközlekedés sem áll meg teljesen. A boltok viszont legkésőbb csütörtökön délben, kora délután bezárnak. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

T.N.

Illusztráció: Shutterstock

Az üzletek december 24-én, csütörtökön általában délig, illetve 14 óráig várják a vásárlókat: legközelebb pedig december 27-én, vasárnap reggel nyitnak ki.

Az ünnepnapok torlódása miatt nem csak az élelmiszert nagyon fontos előre beszerezni, hanem a rendszeresen alkalmazott gyógyszereket is, és feltölteni az otthoni patikát. Ahol gyermek van, legyen otthon láz- és fájdalomcsillapító, az ünnepi lakomák miatt pedig jó, ha van otthon gyógyszer az emésztőrendszeri panaszok kezelésére is.

A karácsonyi ünnepek alatt a gyógyszertárak a folyamatos gyógyszerellátás biztosítása érdekében ügyeleti szolgálatot is ellátnak. December 24-én a pihenőnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos szombati munkarendjük szerint, hanem általában 12 óráig tartanak nyitva. December 25-én és 26-án kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást. A patikák betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy ügyeleti szolgálatot teljesítő gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyeleti, illetve a készenléti szolgálat kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

Az ügyeleti, vagy készenléti szolgálatot ellátó gyógyszertárakról (az adott településre, vagy megyénként akár kilistázva) az OGYÉI honlapján lehet tájékozódni.

A fogorvosi ügyeletről itt találhat bővebb információt.

A vonatok közlekedési rendje is változik az ünnepi időszakban

A MÁV közleményében az áll, hogy december 23-án a pénteki, 24-én a szombati, 25-én és 26-án az ünnepnapi, 27-én a vasárnapi közlekedési rend szerint közlekednek a vonatok. Karácsony után várhatóan 28-án, hétfőn jelentkezhet ismét nagyobb utasforgalom, de tömeges visszautazás leginkább január 1-jén délután, 2-án reggel, illetve az iskolai szünet végén, 5-én várható. Ekkor ismét napi 100 ezer főt jóval meghaladó utasforgalom várható. A menetrendről bővebb információt IDE KATTINTVA kaphat.

Illusztráció: Shutterstock

Ha busszal szeretnénk közlekedni, akkor is érdemes előre megnézni az ünnepi menetrendet

December 22-én és 23-án a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint közlekednek majd a járatok. Az elmúlt évekhez hasonlóan, december 24-én, szenteste napján a megszokott menetrendektől eltérően, szabadnap szerint, a megszokottnál ritkábban és korlátozásokkal közlekednek az autóbuszok. December 25-én és 26-án, karácsonykor a munkaszüneti napok beosztása szerint indulnak a járatok, szintén korlátozásokkal, elsősorban a kora hajnali órákban. Január 4-én, hétfőn már a megszokott menetrend szerint indulnak az autóbuszok

Érdemes időben megtervezni az ünnepi időszak alatti utazásokat, és indulás előtt tájékozódni a busztársaságok honlapján. A megnövekvő forgalom miatt érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva a helyet az utazásra.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében a menetjegy elővételben online és mobilon is kényelmesen megváltható. Az így vásárolt menetjegy kinyomtatható, vagy felszálláskor erre alkalmas készülékén az autóbusz-vezetőnek is felmutatható a VOLÁNBUSZ Zrt., a DAKK Zrt. és az ÉNYKK Zrt. járatain.

A DAKK ünnepi menetrendjéről IDE KATTINTVA olvashat többet.

Az ünnepek miatt változik a szemétszállítási rend Békéscsabán. Hogy honnan, mikor szállítják el a szemetet, azt IDE KATTINTVA megtalálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában