Koronavírus Békésben

2020.12.02. 15:03

Elkérhetik-e személyinket a boltokban a biztonsági őrök?

Mind az üzletekben dolgozó biztonsági őrök, mind a boltok alkalmazottai elkérhetik az életkor azonosítására szolgáló igazolványt azoktól, akik belépnek az adott üzlethelyiségbe, de a törvény adta jogkör kifejezetten csak az életkor azonosítására jogosítja fel őket – hangzott el a Békés Megyei Hírlap kérdésére az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján.

P. G.

Forrás: Shutterstock illusztráció

Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta,

a biztonsági őröknek valamilyen eszközzel be kell tartatniuk az idősek védett idősávjára vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint elkérhetik a személyi igazolványt, de a törvényi lehetőség nem a személyazonosság, hanem csak az életkor megállapítására jogosítja fel őket.

Ez alapján tudnak eljárni és döntést hozni a tulajdonos, illetve üzemeltető jogkörében. Nyomatékosította, ha a felkért személy nem hajlandó bemutatni az igazolványt, jogosultak az üzletbe történő belépést megtagadni.

Vannak olyan üzletek, ahol nincs személy- és vagyonőr, így az alkalmazottak, a kiszolgálók ugyanúgy jogosultak az életkor megállapítása érdekében az okmányt elkérni, és annak visszautasítása esetében a kiszolgálást megtagadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában