földmozgás - frissítve

2020.12.29. 13:16

Békés megyében is érezték a földrengést

Olvasóink jelzése szerint Békés megyében is lehetett érezni kedden délután fél egy körül a földrengést.

P.G.

Forrás: Shutterstock

A békéscsabai Lencsési lakótelepről arról tájékoztatták hírportálunkat, hogy ha nem is erőteljesen, de megmozdultak a cserepes virágok levelei és ágai, illetve a csillárok is néhány helyen. Az egész körülbelül 20 másodpercig tarthatott.

Petrovszki Annáék egy békéscsabai, Andrássy úti tömbház kilencedik emeletén élték át az eseményeket.

- Ha egy szóval kellene jellemeznem a történteket, azt mondanám: iszonyat – fogalmazott lapunk kérdésére. – Éppen az ágyból néztük a tévét, amikor azt kezdtem érezni, hogy szédülök, mozognak a dolgok mellettem. Nem is értettem. Szóltam a páromnak, ő először arra gondolt valamiért én vagyok rosszul. Azután látta, hogy a fenyőn a csúcsdísz kilengett, a szekrényen a virágok dülöngéltek, én elindultam az ajtóhoz, de imbolyogva. Nem tudtam, hogy most mi is legyen. Menjünk le? A párom az erkélyre ment, és azt mondta az egész tömb mozgott.

A megyeszékhely mellett Gyulán is többen tapasztalták a földrengés hatásait. Több olvasónk arról számolt be, hogy a csillár kezdett természetellenesen kilengeni. Másoknál a karácsonyfa díszek és függöny mozdult meg. Békéscsabáról és Gyuláról is jó néhányan azt mondták, hogy bár csukva volt az ablakuk, mégis olyan érzés volt az egész, mintha erősebb huzatot csináltak volna, vagy a lakásban elkezdett volna fújni a szél.

Közben újabb településekről, Sarkadról, Vésztőről, Békésről, Békésszentandrásról, Szarvasról, Gyomaendrődről is kaptunk jelzéseket arról, hogy érezték a földrengést. A legtöbb helyen a csillár mozgását említették árulkodó jelként.

Az ország szinte minden részéről keresték a Magyarországon is érezhető horvátországi földrengés miatt a Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumát. Süle Bálint szeizmológus a Délmagyarországnak elmondta, hogy a Budapestről, Békés megyéből és Szegedről hívták őket.

A keddi földrengés epicentruma Közép-Horvátországban volt. A szeizmológiai mérések szerint kedden 6,4-es erősségű földrengést mértek a horvátoknál.

Fotó: Shutterstock

A horvát sajtó szerint Zágrábot nagyon megrázta a keddi földrengés, írja a helyi lap, a Jutarnji. A lap szerint a földrengés 12.20-kor kezdődött és közel 20 másodpercig tartott. Az EMSC bejelentése szerint a földrengés epicentruma Petrinja közelében van, a nagysága eléri a 6,4-et, az epicentrum 10 km mélyen található.

Utórengések előfordulhatnak

A földrengések mibenlétéről dr. Iványosi-Szabó András kecskeméti geológust kérdeztük, aki elmondta, hogy több fajta földrengéstípus létezik.

– A földfelszínen hatalmas kőzetlemezek mozognak 6-10 milliméter éves sebességgel. A találkozási zónáikban mély gyökerű, több 10 kilométeres feszültségek pattannak ki. Ilyenek vannak Alaszkában, a Dél-Amerikai partszegélyen Chilében, az Atacama Sivatag vidékén vagy Kaliforniában. Ezek hosszanti kiterjedésű rengések – mondta Iványosi-Szabó András. A másik típusúak a vulkanizmushoz köthető földrengések, melyek lokálisak, pontszerű rengések, de mélyebb gyökerűek. A harmadik típusúak lokális rengések, például egy nagyobb barlang beomlása következtében keletkeznek.

Előfordulnak a helyi törésvonalak mentén létrejövő rengések, ilyenek lehetnek a Duna-Tisza közén időnként jelentkező rengések és valószínűleg ilyen volt a hétfői, jelentős horvátországi rengés is.

A kedden hazánkban érezhető rengés bizonyosan a horvátországi nagy földrengés kivetülése volt.

– A Kárpát-Medencét általában észak-keleti-dél-nyugati irányban harántoló lemezek mentén is kipattanhatnak földrengések. Az 1911-es kecskeméti egy ilyen típusú, meglehetősen nagy rengés volt – mutatott rá a geológus.

A rengés hullám okai terjedhetnek alulról fölfelé, vagy pedig hosszanti irányban. Az alulról fölfelé terjedő lökéshullámok még pusztítóbbak, mert feldobja a tárgyakat, épületeket a levegőbe, melyek a földre visszaérve összeroppannak. A hosszanti rengés pedig szétzilálja az épületek szerkezetet.

A nagy rengések után sok utórengés fordulhat elő. Ennek oka, hogy a törésvonalak, szerkezeti vonalak mentén kialakuló földmozgások hosszú idő alatt csengenek le, mert a feszültségek kioldódása hosszadalmas, lassú folyamat. A pusztítás mértékét nem csak a rengés erőssége, hanem ideje is meghatározza, nem mindegy, hogy fél percig vagy két percig tart a földmozgás.A földrengéseket többféle skálán mérik. Az egyik, közismertebb a Richter-skála, ami egy logaritmikus skála, 1-től 10-ig számozza a rengés erősségét. Ebből a Horvátországban is tapasztalt 5,6-6-os erősség egy tekintélyes nagyságrendű rengésnek felel meg, ekkor ledőlnek a kémények, megrepednek a házfalak. A Mercalli-skála 12 fokozatban méri a földrengést.

A Beol.hu Facebook-oldalát is elárasztották a kommentelők élményei. Ezekből szemezgetünk:

- Gyulán éreztük. Kilengtek a karácsonyfa díszek, a szalagfüggöny. Furcsa érzés volt, mint egy erősebb huzat a lakásban. Sajnálom azokat, akik az epicentrumban élték, szenvedték ezt meg! 😪

- Becsehelyen (Zala megye) a papírcsík szélétől széléig rajzolgatott. Amúgy egy gyengébb részegség élményével ajándékozott meg bennünket a dolog. A horvátoknál, sajnos, nagyon más a helyzet.

- Berzencén, Somogy megyében ma 12.20 körül nagyon lehetett érezni a földrengést.

- Én éreztem! Azt hittem, hogy annyira szédülök, pedig a székben ültem és lazán rázkódott a szék alattam és a kezeim is! Fura érzés volt! 🙁

A Lencsésin lakom!

- Andrássy út.. kilencediken.. brutális volt.

- Én nem éreztem semmit, de most már tudom, mitől repült fel hirtelen az összes kacsa az Élővíz-csatornából a Lencsésin... ők ezek szerint megérezték.

- Hódmezővásárhelyen is éreztük a tizediken! Kilengett a csillár, megmozdult a karácsonyfa is.

- Épp a kamionomról verettem le nyomaték kulccsal a kerekeket... Még azt sem éreztem volna közbe, ha szívlapáttal hátba csapnak... 😏🤷🏼

- Somogyban durva volt... A tegnapihoz képest sokkal intenzívebb és tovább tartott... A hajópadló recsegésére kiszaladtunk a házból... Nagyon furcsa és rossz érzés volt.

- Pécsett is éreztük, de rendesen. Félelmetes volt.

- Csongrádon voltunk, a 10. emeleten. Meglepődtünk, először azt gondoltam szédülök. Ijesztő volt. Mozgott a fenyőfa, mindenki meglepődött.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában