Víziközmű

2020.12.30. 16:23

A szakszervezet szerint mérföldkő az Alföldvíz állami támogatása

Óriási jelentőségű és előremutató az Alföldvíz Zrt. számára biztosított állami támogatás, amely a cég biztonságos működését és a munkabérek fejlesztését egyaránt segíti – nyilatkozta hírportálunknak Fürjes József, a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VKDSZ) elnöke.

P.G.

Illusztráció: Shutterstock

Mint arról korábban hírportálunkon is beszámoltunk, a kormányzat döntése értelmében a cég 600 millió forintos állami támogatást kapott, aminek köszönhetően október 1-től, visszamenőlegesen 12 százalékos béremelést hajtanak végre a társaságnál. Emellett az Alföldvíznek jövőre az eddiginél mintegy 500 millió forinttal kevesebb közműadót kell fizetnie, ami stabilabbá teszi a zrt. gazdasági helyzetét.– Közel egyéves, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a Belügyminisztériummal és a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Minisztériummal folytatott egyeztetési folyamat eredményeként született meg a kabinet döntése, amely nagyban hozzájárul az Alföldvíz hosszútávú működéséhez, a munkahelyek megmaradásához, valamint a szolgáltatások zökkenőmentes biztosításához – értékelte a támogatás jelentőségét a VKDSZ elnöke. – A cég szakemberei által működtetett ivóvíz-ellátás és szennyvíz-szolgáltatás a térség számára kulcsfontosságú.

Illusztráció: Shutterstock

Fürjes József kiemelte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő szerepét a kedvező döntések megszületésében. – Nagyon lényeges volt, hogy egy fontos helyi közéleti szereplő azonnal átlátta a folyamatokat, az érveket, és felkarolta a kérdést. Munkája nagyban hozzájárult a sikeres tárgyalásokhoz – hangsúlyozta VKDSZ elnöke.

Az érdekvédelmi vezető hozzátette: az ágazati és a munkavállalói érdekeket folyamatosan magas szinten és bölcsen képviselő helyi szakszervezet komoly szakmaisággal vett részt a megbeszéléseken, és igyekeztek a kölcsönös érdekek mentén megfogalmazni javaslataikat, elképzeléseiket, véleményüket, elősegítve ezzel a helyzet megoldását.

– Egyszerre dolgoztunk a munkabérek növekedéséért és a cég helyzetének megnyugtató rendezéséért – fogalmazott a szakszervezeti vezető. Kérdésünkre elmondta, azoknál az állami társaságoknál, amelyeknél már életbe lépett a cégeken belüli hároméves bérmegállapodás, lényegesen csökkent az elvándorlás. Az Alföldvíz Zrt.-nél is abban bíznak, hogy ilyen hatása is lesz az említett bérfejlesztésnek. – A fenntartható foglalkoztatás nagyon lényeges, hiszen a speciális szaktudással rendelkező szakembereket nem lehet egyik napról a másikra pótolni. Célunk, hogy öt év múlva elérhessük az energiaszektorban biztosított fizetéseket – fogalmazott Fürjes József. Összegzésként nyomatékosította, az Alföldvíz Zrt. állami támogatása nemcsak egy egyszerű segítségnyújtás, hanem az egész víziközmű ágazat jövőjét is meghatározó, előremutató, fontos lépés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában