Ökrös Zsuzsa

2020.12.03. 06:55

A kürt virtuózává vált a fiatal orosházi lány

Az orosházi fiatal, Ökrös Zsuzsa zenei tehetségét már tavaly megvillantotta. Sok versenyen remekelt, a nevére akkor figyeltek fel fővárosi szakemberek is, amikor megnyerte Brnóban a 12. nemzetközi rézfúvós versenyt kürtösként. Az Orosházi Liszt Ferenc Zeneművészeti Iskola egykori növendéke Budapesten, a Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium diákjaként a Virtuózok idei, komolyzenei vetélkedőjébe is felkérést kapott.

Csete Ilona

Öt ország legjobbjait, a legtehetségesebb gyerekeket kutatja fel a Virtuózok. Ők lehetnek a jövő klasszikus zenéjének zálogai. A magyar válogató szereplői között volt egy orosházi diáklány is.

Az immáron nemzetközi színtérre lépett Virtuózok két adásában a magyar tehetségek már összemérték tudásukat. Négy rendkívüli művészpalánta képviseli hazánkat. Igaz, az orosházi kürtös nem látható a show-műsorban, ám a komolyzenei megmérettetés döntőjéig menetelt. Erről is mesélt.

Ökrös Zsuzsa és a hangszere elválaszthatatlanok. A tehetséges fiatal sokat gyakorol /Fotó: BMH/

Kicsit kanyarodjunk vissza a tavalyi, nemzetközi fúvósversenyre: Orosházáról két lány, Ökrös Zsuzsanna és Mihalik Pálma is bizonyíthatta felkészültségét a közép-­európai országok növendékei között. Ökrös Zsuzsanna korcsoportjában az első helyet szerezte meg kürt hangszeren (felkészítő tanára Debreceni Örs, zongorán közreműködött Lászlai Krisztina). Mihalik Pálma pedig a trombitás szekció különdíját kapta meg (felkészítő tanára Debreceniné Szabó Szilvia, zongorán közreműködött Kormányos Zoltán).

Zsuzsi azóta a tanulmányait a fővárosban folytatja Gáspár Tamás, a Magyar Állami Operaház kürtművésze tanítványaként. Az elmúlt időszak (pandémia ide vagy oda) is tartogatott számára izgalmakat.

Az tény, az elmúlt hónapok kevesebb fellépésre adtak lehetőséget, ám a felkérés, hogy vegyen részt az idei Virtuózok komolyzenei vetélkedő válogatóján, örömmel töltötte el a tehetséges zenészt. Negyven fiatal között Zsuzsi a döntőig jutott.

A magyar zenészek közül csupán négyen kerültek képernyőre, a döntősök közül fúvós nem jutott be a tévés show-műsorba, de sebaj!

– A lehetőség, a döntőbe jutás, nekem sokat adott, nagy élmény volt a szakmai zsűrivel találkoznom, valamint belátnom a kulisszák mögé – mesélte a lány.

– Örömmel tölt el, hogy egyedüli döntőbe jutott kürtösként a zsűri véleménye szerint magas színvonalon tudtam képviselni a hangszeremet. A verseny során számos szakmai kapcsolatot és ismeretséget szereztem. A jövőben elősegítik szakmai fejlődésemet­.

Meg is érdemli a fiatal ­tehetség, hiszen ötéves kora óta zenél. Zsuzsi először furulyázott, majd a zenetanár javaslatára kilencéves kora óta új hangszerével aratja sikereit. Ahogy ő fogalmazott: a kürt első látásra szerelem volt. A hangszerrel elválaszthatatlanok, bárhova is utazik, viszi magával és gyakorol.

Zsuzsi videójára is lehet szavazni!

Az már csak ráadás, hogy mindenkiről készítettek egy filmet. A produkció így harangozta be a tehetségeket.

„A csodálatos, klasszikus zenei tehetségek, akik bejutottak a tévés válogatóra és megmérették magukat a kamerák kereszttüzében, a nyolctagú szakmai zsűri előtt, akik nem féltek és kiálltak, megmutatták, hogy igenis van jövője a klasszikus zenének, ti vagytok azok! Szeretnénk mindannyiótokat bemutatni, mert megérdemlitek. Online sorozatot indítunk. A Facebook és a YouTube felületén megosztjuk minden, televíziós fordulóba bejutott fiatal produkcióit, illetve a velük forgatott kisfilmeket. Szavazást is indítunk Facebookon. Akiknek a videóit a legtöbben kedvelik, az egyik szponzor jóvoltából a legszebb európai hotelekbe nyerhetnek családi hétvégét.” Akár Zsuzsi is lehet ennek a nyertese!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában