önszorgalom

2020.11.25. 07:00

Újjávarázsolta a tűzkutat a békési házaspár

Komoly munkával, önszorgalomból, a város és saját környezetük szebbé tétele érdekében újította fel a Csató házaspár a Teleky utcai tűzkutat a közelmúltban Békésen. Gábor és Zsóka több órát töltött azzal, hogy újjávarázsolja a különleges emléket.

Papp Gábor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: GA-Pix Fotó Kft.

Néhány héttel ezelőtt már beszámoltunk arról, hogy megújult a Tűzkút utcai tűzkút a megye névadó településén. A fejlesztésekért és városi karbantartásokért felelős alpolgármester, Polgár Zoltán lapunknak elmondta, a rekonstrukciót lakossági megkeresését követően, Mucsi András önkormányzati képviselő kezdeményezésére valósították meg. A helyszínen lefestették a tűzkutat, illetve köré virágokat ültettek, rendezték a területet. A munkálatokat követően a Csató házaspár, Csató Gábor és felesége Zsóka úgy döntött, hogy saját erőből, mindenféle segítség nélkül helyrehozzák, megszépítik az otthonuk közelében található Teleky utcai tűzkutat.

 

Polgár Zoltán, Csató Gáborné és Csató Gábor a felújított tűzkútnál /Fotó: Apáti-Nagy Lajos/

– Olvastuk az újságban a Tűzkút utcai felújítás hírét, ami mintát, példát adott számunkra. Zsókával, a feleségemmel megbeszéltünk, hogy mi is szívesen tennénk valamit a városért, a közvetlen környezetünkért – árulta el Csató Gábor. Mint elmondta, a kutat ugyan meghegesztették annak idején, ám még így sem volt igazán szép, nem is beszélve a környezetéről.

Csató Gábor egyébként igazi ezermesternek számít, hiszen nyugdíjas évei előtt szobafestő-mázolóként is dolgozott.

Otthon is mindent örömmel megcsinál, most éppen a kapujukon dolgozik. A feladat azonban így sem volt egyszerű, hiszen például az egykori tűzkút rácsos része alá – a rácsokra annak idején a kannákat, locsolókat tették – számos oda nem illő tárgy került. Sörös kupakok és „klasszikus” féldecis kis üvegek egyaránt elcsúfították az összképet.

– Sok időbe beletelt, amíg elég sziszifuszi munkával kipiszkáltuk onnan ezeket a rondaságokat – árulta el Csató Gáborné. A rozsdás kutat férje lecsiszolta, lealapozta, majd három alkalommal már le is festette. A környezet gyakorlatilag teljesen újjászületett a házaspár mintegy 24 órás munkájának köszönhetően.

Amikor Polgár Zoltán néhány nappal ezelőtt a Facebookon közzétette a hírt a rekonstrukcióról, amiben meg is köszönte Csatóéknak a kis varázslatot, a posztot sok százan lájkolták, rengetegen gratuláltak,

még az Egyesült Államokból és Angliából is érkeztek elismerő üzenetek.

– Isten látja lelkünket nem ezért csináltuk, de nagyon jól­esett a sok pozitív hozzászólás, kedves reagálás – árulta el Zsóka asszony.

Az örömbe ugyan egy kis üröm is vegyült, mert a kút környezetének díszítésére kihelyezett vágott rózsát és a hozzátartozó cserepet valaki ellopta. A város viszont virágot ültetett a kút köré.

A házaspár mellesleg igazi közösségi embernek számít, mindketten hosszú évek óta tagjai a polgárőrségnek. Csató Gábor péntek délutáni beszélgetésünk után szolgálatba indult. Kérdésünkre elmondta, este 11 óráig járta a város utcáit, figyelt a közrendre, ügyelt a helyiek biztonságára.

Nagyon fontos példát adnak

Polgár Zoltán alpolgármester lapunknak elmondta, fontosnak tartja, hogy a folyamatos városi karbantartások mellett vannak olyanok, akik önzetlenül hozzájárulnak környezetük szebbé tételéhez: – Örömteli olyan példákkal találkozni, mint amit a Csató házaspár véghez vitt – hangsúlyozta. Ennek kapcsán szólt arról, hogy a napokban Szilágyiné Boldóczki Eszter és Szilágyi András több száz törpeszegfűtövet ajánlott fel a városnak, ami szintén hozzájárul a város még szebbé tételéhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában