Koronavírus Békésben

2020.11.13. 17:29

Szabálykövető csabaiak: a többség az utcán is viseli a maszkot

Péntektől Békéscsaba teljes területén kötelező a maszk viselése a közterületeken és a nyilvános helyeken. Aki nem veszi fel a védőeszközt, a vonatkozó jogszabályok alapján akár több ezer forintos büntetésre is számíthat. Péntek reggel tettünk egy sétát a főtéren és az Andrássy úton, és azt tapasztaltuk, hogy a többség hordta a maszkot, ha nem is feltétlenül szabályosan.

Licska Balázs

20201113 Békéscsaba Maszkviselés kötelező közterületen is Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Csütörtökön még levehették a maszkot a békéscsabaiak, ha kiléptek az utcára a friss kenyér beszerzése után a pékségből, ha a gyógyszerek kiváltását követően távoztak a patikából vagy amikor elhagyták a bevásárlóközpont területét. Tegnaptól ezt már nem tehetik meg,

péntektől ugyanis a város teljes területén, a közterületeken és a nyilvános helyeken is kötelező a védőeszköz viselése.

Lapunk munkatársainak tapasztalata szerint csütörtökön még mások voltak az arányok, mivel nem volt muszáj maszkot hordani az utcán, de pénteken, amikor már érvényben voltak az előírások, szinte mindenki viselte a védőeszközt. A többség szabályosan is, az orrát és a száját egyaránt eltakarva. Úgy fest, szinte mindenki értesült a rendelkezésről, és nem csak a békéscsabaiak, mivel a helyközi járatokkal a városba érkezők sem vették le a maszkot, amikor leszálltak az autóbuszról.

Már Békéscsaba teljes területén kötelező a maszk viselése a közterületeken és a nyilvános helyeken /Fotó: Imre György/

Bár reprezentatívnak nem mondható a felmérés, és az elvileg forgalmas időszakban is csak elvétve akadtak az utcán emberek, megállapítható: a járókelők nagyjából 95 százaléka viseli.

Az öt százalék között voltak fiatalok, középkorúak és idősek is, illetve a szabályszegők nagy része cigarettázott, ami maszkban érdekes mutatvány lenne.

A biciklisek döntő többsége szintén maszkban tekert, nem keresett a kerékpározás miatt kifogást.

A Mi Hazánk átgondolatlannak tartja az intézkedést

Átgondolatlannak és indokolatlannak érzi a városvezetés által hozott maszkviselési szabályozást a Mi Hazánk békéscsabai szervezete – írta a lapunknak küldött közleményében Gyebnár Dávid elnök. Szerinte eltúlzott és nélkülöz minden racionalitást, hogy Békéscsaba teljes közigazgatási területén, a közterületeken, illetve a nyilvános helyeken kötelező a maszk viselése. Azt nem tagadta, hogy a város bizonyos pontjain lehet helye óvintézkedéseknek. Úgy véli ugyanakkor, a forgalmasabb helyeket elkerülve, egy-egy egészségügyi séta alkalmával alig találkozni emberekkel. Azt kérik a városvezetéstől, gondolják át, mi a legjobb a békéscsabaiaknak, és bírálják felül a rendelkezéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában