korszerűsítés

2020.11.05. 11:29

Megújult arculattal várják a turistákat Békéscsabán

Négyezer példányban, tizenöt tradicionális csabai receptet tartalmazó füzetet adnak ki, illetve teljeskörűen korszerűsítik a Szent István téri Tourinform-irodát, miután az egyesület eredményesen szerepelt két pályázaton is – ismertette Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke, valamint Kotroczó Henrietta, az iroda vezetője.

Licska Balázs

20201016 Békéscsaba Megújul a Tourinform iroda számolt be Opauszki Zoltán, önkormányzati képviselő, környezetvédelemért és turisztikáért felelős tanácsnok és Kotroczó Henrietta, a csabai Tourinform irodavezetője Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Új arculatot, logót és szlogent kapott tavaly az országszerte 108 egységben működő Tourinform-hálózat, és ennek kapcsán az irodákat is szeretnék egységessé tenni – mondta Kotroczó Henrietta, a békéscsabai Szent István téren található iroda vezetője. Hozzátette, az irodák teljes körű korszerűsítésére 450 millió forintos keretösszeggel írt ki pályázatot a Magyar Turisztikai Ügynökség, és a mostani fordulóban 22 iroda újulhat meg, köztük a megyeszékhelyen található, miután az irodát működtető helyi turisztikai egyesület 19,5 millió forint támogatást nyert el.

Opauszki Zoltán és Kotroczó Henrietta bízik benne, hogy a megújult irodában még több szolgáltatással tudják majd fogadni a jövőben a Békéscsabára és vonzáskörzetébe látogatókat /Fotó: Imre György/

Hangsúlyozta, az iroda nem költözik el, marad a főtéren, azonban teljesen átalakul, mondhatni trendibbé válik. Cserélik a burkolatot, gipszkartonoznak, álmennyezetet készítenek, vadonatúj, divatos bútorokat szereznek be. Emellett eszközöket vásárolnak, rollerek és elektromos rollerek is az érdeklődők rendelkezésére állnak majd a biciklik mellett.

Az iroda szolgáltatásai ugyancsak bővülnek, például csomagmegőrzővel, mobiltelefon-töltő szekrénnyel.

Kotroczó Henrietta elmondta, a Tourinform-irodák alapvetően jegyirodák, a békéscsabai azonban marketinggel is foglalkozik, és saját kiadványaik szintén vannak. Emellett ajándéktárgyak értékesítésével ugyancsak foglalkoznak, és a mostani pályázat a paletta bővítésére is lehetőséget ad. Ugyanis, mivel jelentős a helyi termékek iránti kereslet, csabai különlegességeket szintén árusítanak majd. Eddig hat termelővel kötöttek együttműködési megállapodást, lesznek a polcon sajtok, mézek, mézeskalácsok, népművészeti, kézműves termékek például.

Az irodavezető és Opauszki Zoltán, az irodát működtető Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke elmondta: a beruházást a tervek szerint jövő év elején valósítanák meg, tekintettel arra, hogy az egységet be kell zárni, és az év azon időszakában jellemzően alacsony a forgalom.

Az iroda jövőre ünnepli fennállásának huszadik évfordulóját, amit így egy jelentős megújulással koronázhatnak meg.

Kotroczó Henrietta a koronavírus-helyzet kapcsán megosztotta: a tavasz visszafogott volt, júliusban és augusztusban, tehát nyáron azonban hozták a tavalyi számokat, és a szolgáltatók erős, mozgalmas nyarat zártak. Sokan például azért érkeztek Békés megyébe, mert itt – más vidékhez viszonyítva – alacsony volt a fertőzöttek száma. Az előző évben egyébként – a korábbi esztendőkhöz képest – jelentős, 20 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak a turisztikai ügynökség által indított Kajla kampány révén, és idén is megmaradt ez az emelkedett szint.

Század eleji recepteket adnak ki

Opauszki Zoltán elmondta, a turisztikai egyesület 4 millió forintot nyert az Agrárminisztérium pályázatán, amelyből 4 ezer példányban egy 36 oldalas receptfüzetet adnak ki.

Emlékeztetett, év elején az egyesület összefogott az Ugrai Gábor vezette városszépítőkkel, városvédőkkel, valamint a Mácsai Sándor irányította hagyományőrzőkkel, hogy az előző század elejéről származó, hagyományos recepteket gyűjtsenek össze. A mostani kiadványban tizenöt tradicionális csabai étel kap majd helyet, némileg újragondolt formában, a fő csapásirányt természetesen a hungarikum csabai kolbászra épülő étkek jelentik, de bemutatkozik a csabagyöngye szőlőből készült bor és a csabai kisüsti pálinka is. Lényeges, hogy az ételeket a recept alapján bárki elkészítheti majd otthonában helyi alapanyagok felhasználásával. A receptfüzet összeállításában segítségükre lesz a békési-mezőberényi származású Barna Ádám, akit pár éve az év séfjének választottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában