Koronavírus Békésben

2020.11.07. 15:08

Így áll a vírushelyzet Dévaványán

Valánszki Róbert polgármester összefoglalta az aktuális helyzetet. Sajnos a településnek is van újabb halálos áldozata a koronavírus miatt.

Illusztráció: Shutterstock

– Hivatalosan továbbra is csekély lehetséges fertőzött személyről tudunk, de biztosra vehető, hogy városunkban is – az országos helyzethez hasonlóan – tovább nő a pozitív esetek száma. A médiában megjelenő tájékoztatások szerint mára elértünk oda, hogy nem tudhatjuk ki hordozza a vírust.

– Változatlanul kérünk mindenkit a maszkviselésre, kellő távolság megtartására és kézfertőtlenítésre, illetve amennyiben valaki tüneteket észlel magán, telefonon hívja a háziorvosát. Ne legyünk felelőtlenek, ne szégyelljük hívni az orvost, ezzel nemcsak magunkon segítünk, de talán elkerüljük, hogy más embereket is megfertőzzünk.

A DÁMK Óvoda és Bölcsőde Intézményegységnél egy dolgozónak pozitív lett a mintája, a szülők értesítésre kerültek, a népegészségügyi hatóság – a feltárt tények, az eltelt idő és a megelőző intézkedésekre alapozott – iránymutatása alapján nem szükséges az intézmény bezárása.

– Az idősek otthonában is megteszünk/megtesznek minden szükséges biztonsági lépést, minden védőfelszerelés jó minőségben rendelkezésre áll és használják is azokat. A megfigyelés miatt hazaküldött dolgozóktól már az elmúlt szombaton levételre került az első, majd csütörtökön a második minta is, melynek eredményére várunk. Rajtuk kívül a teljes intézmény esetében hétfőn vették le a mintákat, melyek beszállításra kerültek a szegedi kórházba, ahol folyamatosan elemzik azokat. Sajnos a teszteredmények még csak tegnap délután óta kezdenek megjönni, eddig kevés áll rendelkezésünkre, ugyanakkor a visszaérkezett eredmények alapján van ok az aggodalomra. A kórházban kezelt 5 ellátott közül újabb 1 fő elhunyt a vírusra visszavezethetően, illetve itt helyben az intézményen belül 29 fő került elkülönítésre. Ők részben pozitív eredmények, részben tünet produkálása miatt vannak megfigyelés alatt.

Illusztráció: Shutterstock

Annak ellenére, hogy látogatási tilalom van érvényben, az ápolók pedig szigorú szabályok betartása mellett dolgoznak, sajnos mégsem lehetett megakadályozni, hogy a vírus ne jusson be az intézménybe. Az ápolók erejükön felül teljesítik ezt a rendkívüli megpróbáltatásokkal teli időszakot, kockáztatva saját egészségüket is annak érdekében, hogy idős szüleinkről, nagyszüleinkről méltó módon gondoskodjanak – olvasható a város tájékoztatójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában