városszépítők

2020.11.04. 17:29

Híres békéscsabaiak sírjait újították fel

A városszépítők pályázata révén egymillió forintból tíz nyughelyet hoztak rendbe Békéscsabán.

Nagy Szilvia

20201103_Híres csabaiak sírjait újították fel_Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke_Békéscsaba_Kiss Zoltán_BMH

Fotó: Kiss Zoltán

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület sikerrel pályázott a Nemzeti Panteon Alapítványnál híres csabaiak nyughelyének felújítására.

Az elmúlt két hónapban Kovács János sírköves, építész-technikus közreműködésével tíz híres békéscsabai nyughelye újult meg.

Ugrai Gábor elmondta, a munkálatok halottak napjára befejeződtek, a műkőkészítő a sírokat lecsiszolta, a betűket átfestette, kiigazította az oszlopokat, kijavította a repedéseket, összefogta a szétcsúszott márványelemeket.

Ugrai Gábor más településeket is biztat a pályázatra /Fotó: K. Z./

A városszépítő egyesület elnöke hozzátette, Kovács János nagyszerű munkát végzett, ami elhivatottságának is köszönhető. Az időjárás ugyan többször „közbeszólt”, sok teendő derült ki út közben: Ádám Gusztáv sírját például újra fel kellett építeni és ragasztani.

Ugrai Gábor elárulta, a sírok tisztításában a városvédő önkéntesek is segítettek, ők tették szabaddá dr. Remenár Elek nyughelyét, megállítva a növényzet burjánzását.

A Ligeti temetőben az egykori kórházigazgató, sebész főorvos sírján kívül megszépült Berthóty István polgármester és Fábry Károly főispán nyughelye. A Kastély utcai temetőben igényes külsőt kapott Vilim János evangélikus tanító, a Bogárházi temetőben pedig Reök István sírja.

Ugrai Gábor elárulta, a Vasúti temetőben rendbe hozták Ádám (Áchim) Gusztáv tervezőmérnök, valamint Novák Dániel ’48-as honvéd és Ős (Novák) Lajos nyughelyét. A Berényi úti sírkertben Szeberényi Gusztáv Adolf evangélikus püspök, Rosenthal Adolf gőzmalom-tulajdonos és Sztraka Ernő építész emlékét őrzi méltó kegyhely. A felújított nyughelyek állagát karbantartással igyekeznek megóvni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában