kormányrendelet

2020.11.24. 19:59

Az idősek kihasználják a bevezetett idősávot Békésben

Kormányrendelet alapján a 65 évnél idősebbek az élelmiszerüzleteket, drogériákat és gyógyszertárakat hétfőtől péntekig 9 és 11 óra között, szombaton és vasárnap 8 és 10 óra között kereshetik fel, úgy, hogy fiatalabb vásárlók nem lehetnek bent. A nyugdíjasok megyei egyesülete üdvözli a döntést, mert így biztos idősávja van azoknak, akik koruk miatt félnek a járványtól.

Nyemcsok László

20201124 Békéscsaba Nyugdíjasok vásárlási idősávja 9-11 óráig van Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Szrenka Pálné, a Békés Megyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetségének elnöke kiemelte, a rendelkezést azért tartják jónak, mert a meghatározott idősávban csak a 65 év felettiek kereshetik fel a fent említett üzleteket, és rajtuk kívül csak az ott dolgozók tartózkodhatnak bent. Az idősek ugyanakkor a nap folyamán máskor is bemehetnek a boltokba.

A csabai 100-as ABC-ben is csak a 65 év felettiek vásárolhatnak 9 és 11 óra között /Fotó: Imre György/

– Egyre többen félnek a koronavírustól megyénkben, és ezt a feszültséget oldja az az időkorlát, amikor csak az idősek lehetnek a boltokban – hangsúlyozta Szrenka Pálné.

– Sokaknak a gyermekeik vásárolnak be, jellemzően a munkájuk végeztével, vagyis délután és este.

Nekik van autójuk, és így elviszik hozzátartozóiknak az élelmiszert, gyógyszert és a fertőtlenítőszert.

Szrenka Pálné elmondta, bár a nyugdíjasok korán kelők, nekik is alkalmazkodniuk kell ahhoz, hogy mikor élvezik bevásárláskor a legnagyobb védelmet: – Mehetnek a jogszabálytól eltérő időpontokban is az üzletekbe a 65 év felettiek, de célszerű a rendelet időkorlátához igazodni, mert akkor biztos, hogy csak ők vannak ott – ecsetelte az elnök. Aki kitért arra, hogy a magány nagyon megviseli tagjaikat. Hiányoznak nekik a találkozások, a rendezvények a dalkörtől a színjátszókörig.

Sokaknak a gyermekei, unokái távol élnek, és ezekben az időkben csak telefonon keresztül érintkezhetnek.

Szrenka Pálné kiemelte, a nagyon nehéz helyzetben azzal is igyekeztek segíteni, hogy körlevelet küldtek ki tagjaiknak. Akiknek bármilyen kérdésük, gondjuk-bajuk merül fel, keressék őket. Igyekeznek a megyén belül helyi szinten segíteni a bajbajutottaknak.

Tyetyák Magdolna, a megyében húsz üzletet működtető Élésker Kft. ügyvezetője kiemelte, a mostani rendelkezések pluszfeladatokat róttak rájuk. Többek között ellenőrizniük kell, hogy hétközben és hétvégén is csak azok lépjenek be a boltokba az adott időintervallumokban, akik erre jogosultak.

– A tavaszi tapasztalatok azt mutatták, hogy megváltoztak a bevásárlási szokások – ecsetelte Tyetyák Magdolna.

– Több napra előre vásárolnak be az emberek.

Ritka az, hogy valaki naponta többször is betér valamiért az üzleteinkbe. Fogalmazhatok úgy is, hogy átgondoltabban vásárol mindenki. Természetesen vannak olyan alapvető élelmiszerek, amiért naponta felkeresik boltjainkat, mi pedig minden nap friss áruval állunk rendelkezésükre.

Az Élésker ügyvezetője kiemelte, a tavaszi felvásárlási láz nem érződik, és ennek nem is lenne alapja, ugyanis minden termék elegendő választékban és mennyiségben rendelkezésre áll.

A Csaba Center egyes üzleteiben korábban nyitnak

Hrabovszki György, a Csaba Center igazgatója kiemelte, a korábbiaktól eltérően már reggel hatkor felhúzzák a rolót a megyeszékhelyi bevásárlóközpontban. Mégpedig az élelmiszer-áruház miatt, ugyanis ennek egy órával előrébb jött a nyitása és a zárása. Több üzlet hasonlóan döntött, vagyis reggel hamarabb nyit, és a rendelkezésekhez igazodva este korábban bezár.

Az igazgató kitért arra, továbbra is nagyon odafigyelnek a folyamatos, rendszeres fertőtlenítésre. Vonatkozik ez a kilincsektől a mosdókig. Napi 10 liter kézfertőtlenítőt használnak a Csaba Center látogatói, és olyan UV-s hűtő-fűtő berendezéssel látták el a létesítményt, mely vírusölő hatással is bír. Persze, ez nem helyettesíti a maszk használatát, mely kötelező a bevásárlóközpontban.

Hrabovszki György elmondta, megerősített biztonságiőr-szolgálatuk is mindent megtesz az előírt szabályok betartásáért. A Center igazgatója hozzátette, komolyabb intézkedésre eddig nem volt szükség, látogatóik túlnyomó többségben betartják a szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában