dr. Párducz László

2020.11.16. 11:29

Lovagkeresztet vehetett át a gyulai főorvos

Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta a közelmúltban dr. Párducz László Békés megye és Gyula város lakosságának magas színvonalú ellátása érdekében végzett munkája, valamint kimagasló szervezői és szakmapolitikai tevékenysége elismeréseként. Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság, illetve a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság alelnökével, a Magyar Vöröskereszt megyei elnökével, szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvossal hitvallásáról beszélgettünk.

Papp Gábor

Az egység a fontos, vagy mondhatnám azt is, hogy nagyon fontos, mind az egyéni, mind a családi, mind a társadalmi létünkben. Az akarat is ugyanilyen fontos, a motiváció, ezt követően a küzdés, a mindenáron küzdeni akarás. A küzdelemre fel kell készülni, hinni kell benne. Ha kérjük, akkor megjön az isteni segítség. Dolgozni kell, szüntelenül, megállás nélkül. Ezt a „rossz” tulajdonságomat én apámtól örököltem. Anyám belém oltotta az isteni rendet, azt a fajta védelmi rendszert, ami a családunk életében fontos szerepet töltött és tölt be. Ezt nevezik Istenhitnek. A hit által az ember teljesen aláveti értelmét és akaratát Istennek – hangsúlyozta a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának szülész-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa.

Dr. Párducz László édesanyja halálának perceiben császármetszést végzett.

– Halálát követő órákban, azon a napon ügyeletes voltam. A mély fájdalmamat a munkámba temettem. A hit adott erőt a tovább menetelre – fogalmazott.

– A debreceni egyetemi években, majd ezt követően Gyulán is próbáltam megismerni az emberi testet, a hihetetlenül bonyolult rendszert, azon belül a szűkebb szakterületemet. Ahogy igyekeztem mindig többet és többet megtudni a szervezetünkről, annál inkább meggyőződésemmé vált, hogy a Teremtő műveként vagyunk a világban. Egyfajta organikus egységet alkotunk térben és időben. Összefüggésben állunk az elődeinkkel, az utódainkkal, a szervezeten belül a szervrendszereinkkel. A dolgok kapcsolódása, a következmények, az előzmények határoznak meg bennünket. Mindezekhez szükségeltetnek az ideálokon, az eszméken kívül az anyai és apai szavak. A hitnek azonban soha nem szabad elválasztódnia tőlünk, a tudásunktól. Az életben küzdeni és hinni kell. Hinni kell az ember feletti dolgokban, és ezt a hitet kell kialakítanunk. Törekedni kell tudatosan a tökélyre, a tökéletességre bennünk és a körülöttünk lévő világban. „Ti azért legyetek tökéletesen, mint ahogy Mennyei Atyátok tökéletes.”(Mt 5,48) – olvassuk a Bibliában, Máté evangéliumában. Erre kell törekedni. Persze tudjuk, hogy ezt abszolút értelemben nem érhetjük el, de relatív értelemben mindent megtehetünk érte a Tízparancsolat betartásával, a Szent István intelmeiben megfogalmazottokkal. Mindez megvalósul, amennyiben bensőkben kialakítjuk a következőt: a tökéletes hit, hogy mindig a legtöbbet és a legkiválóbbat kell mindenkinek nyújtani.

Dr. Párducz László: a küzdelemre fel kell készülni /Fotó: BMH/

Dr. Párducz László kiemelte, nem orvosnak, hanem elsősorban embernek kell lenni.

– Ahogy a tanároknak az agyon kívül a fiatal embereket kell nézniük, nekünk, orvosoknak az emberi testen belül nem szabad szervrendszerekben gondolkodni. Észre kell venni az emberi testen belül azt az isteni szervezettséget, amit a test és a lélek egységének nevezünk – ecsetelte.

– Kásler Miklós miniszter az elismerések átadásakor elmondta Szent István államalapító királyunkról, hogy gondolatvilágának formálói a bencések voltak. Az ő jelmondatukat hallva„Ora et labora”, megvilágosodott bennem az életvezetésem helyessége: a debreceni kollégium falának jelmondata házunk homlokzatán, a dolgozószobámban, a főorvosi szobámba is ott van, és ugyanazt mondja, amit a miniszter úr ünnepi köszöntőjében is kifejtett „Imádkozunk és dolgozunk”. Az előszobánk egyik falára Szent István intelmei vannak felfüggesztve (igaz kicsit átírtam a fiaimra vonatkoztatva, mert szerintem ezek nemcsak Imre herceghez szóltak, hanem a magyarság egészéhez. Fiaimba ezért tartom fontosnak ezen intelmeket beoltani. Ezt kaptam a szüleimtől, ezt kell továbbadnom.

Amit Édesanyámtól kaptam, amivel ő győzött meg, szintén igyekszem továbbadni: a szeretet felsőbbrendűsége, amit Mikszáth Kálmán olyan szépen megfogalmazott: „A szeretet egy darab Istenből! Mely nem költözhet el az elröppenő lélekkel, nem zárulhat be a megmerevült testbe, hanem kitör, s még a halál után is kísér mindenütt… beszél hozzánk az ő ékesszóló némaságával.”

A szakember elmondta, szüleitől kapta a benső tartalmamat, amikor is megtanították vele a Tízparancsolatot, valamint Szent István intelmeit adták át, amely szerint éljünk: „harag, gyűlöltség és gőg nélkül… és, hogy semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlöltség. …Ha a hit pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is. Mert a lelki fegyverekben szabályszerűen harcolhatsz látható és láthatatlan ellenségeid ellen”.

– Ezek szerint élek – folytatta a gondolatot. A szellem fegyvere nálam a hit. Ismerem az epigenetikát, a külső tényezők fontosságát. Az életemben csodálatos szüleim voltak, a testvérem is az volt, és az ma is. A családom is az: csodálatos feleségem van, a gyermekeim is azok. Így alkotunk egy egységet. Így tudtam PhD fokozatot szerezni 2017-ben. A kiegészítés eklatáns példájaként ebben az évben feleségem is megvédte a PhD fokozatát. A hivatásom tudata és átélése nyilvánvalóvá tette számomra, hogy küldetésben élek. Ha egy beteggel találkozom, vagy műtét közben fölé hajolok, ott, az emberi test közelében – megérzem azt, amit Isten adott nekünk tudásképpen. Tudom, hogy nap, mint nap változik a világ, s vele együtt az orvostudomány is, s ezért ezt a hivatást egy életen át kell tanulni! Ha megadatott az öröm, hogy valakin segítve vagy gyógyítva részesei lehetünk az ő életének, vagy az élet és a halál mezsgyéjén küzdünk az ő életéért – soha nem szabad elfelejteni, hogy a testet nem lehet csak testileg gyógyítani. A lélek rejtelmének erőivel is meg kell küzdeni úgy, hogy igyekszünk kifejeződésre juttatni a test és a lélek egységét.

Az összetartozást, a multidiszciplinaritás erejét, a közös összetartozás lélektanát igyekszünk kifejezni. Azt a fajta együttműködést képviseljük, amellyel eszmei hidakat építünk a küldetésünknek megfelelően, miközben az alapokban rejlő energiákat katalizáljuk, hogy ezek a demográfiai eszmei töltetek (két -háromgyermekes családok létrehozása) összeadódjanak az egyéni, nemzeti érdekeinknek megfelelően. A megdőlt korfát kell kiegyenesítenünk közösen, mint ahogy József Attila mondta: „A nemzet közös ihlet.”

Kifejtette, a magyar emberek tudatához kell eljutnunk, a leendő és a meglévő magyar családokhoz, hisz a „közös ihlet” itt kell, hogy kifejeződésre jusson. Mint mondta, szükségét látja, hogy ez meghatározza a személyiségjegyeinket, az egész személyiségünket… Ez kell, hogy létrehozza a családban történő gondolkodást.

– Nehéz, sőt egyesek szerint reménytelen küldetés és harc ez. De az én életemben a hátrányok, a lehetetlenül nehéz helyzetek adták mindig az előnyöket, a kegyelmi állapotokat, a kialakított értékrendjeimet, a nemzetben, a magyarságban, a kereszténységben, való hitemet, Istenben hívő létemet. S ezt teszem most is, mint mindig: „Orando et laborando.” Úgy legyen! Ámen.” – zárta gondolatait.

Dr. Párducz László a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórházának gyulai munkatársaként több ezer újszülött világrahozatalát segítette elő. Osztályvezető főorvosként a legmodernebb műtéttechnikai eljárások meghonosításában vett részt.

A napi szakmai tevékenységén kívül:

– 1997-től a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság országos vezetőségének tagja, a társaság elnöki funkcióját 2016-tól tölti be.

– A Magyar Nőorvos Társaság országos vezetőségi tagja (2012-2016.)

– A Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság országos vezetőségi tagja 2012-től, 2015-től a társaság alelnöke.

– A Magyar Tudományos Akadémia köztestületének tagja, ezen belül az MTA Szegedi Területi Bizottsága Orvostudományi Szakbizottság, Reprodukciós Egészségvédelmi Munkabizottság titkára 2012-től, majd 2016-tól alelnöke.

– Dél – Magyar Nőorvos Társaság vezetőségi tagja 2008-tól.

– Magyar Magzati Medicina Társaság alapító- és egyben országos vezetőségi tagja 2016-tól.

– A Magyar-Szerb Nőgyógyász Baráti Társaság alapító tagja, a társaság alelnöke 2017-tól.

– A Gál Ferenc Egyetem Egészség- és Szociális Tudományi Karon tanszékvezető címzetes főiskolai tanárként részt vesz a helyi felsőoktatásban.

– Társadalmi közélet iránti folyamatos érdeklődésére jellemző, hogy 4 éven át a gyulai önkormányzat munkájában vett részt.

– A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezetének elnöke 2012-től.

– A Békés Megyei Kormányhivatal Tudományos Tanácsadó Testületének tagja 2019-től.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/elismertek-a-bekes-megyei-korhaz-osztalyvezeto-foorvosat-3416167/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában