Hungarikum Liget

2020.11.01. 11:14

A kultúra temploma ezer szállal kötődik Békéshez, bejártuk az új székházat

A kondorosi Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője gondolt a Békés megyeikre is, amikor a lakitelki impozáns székház átadási ünnepségét tervezte. A Himnuszt például a szarvasi Csasztvan Zsuzsanna énekelte el. Az intézmény az ügyvezetőnek köszönhetően az elmúlt években számos Békés megyei kezdeményezést épített be szakmai munkájába, és tett országos hírűvé a Kapunyitogatótól az Újra öltünk és örökítünk programig.

Nyemcsok László

Fotó: edelMayer

Lakitelken, a Hungarikum Ligetben a Nemzeti Művelődési Intézet új székháza a kormány 3,18 milliárd forintos beruházásának köszönhetően épülhetett meg. Ez mérföldkövet jelent a közművelődési szakterület és a Kárpát-medencei közművelődési szervezetek feladatellátásában is.

Závogyán Magdolna és Fekete Péter átadta a Magyarság Harangját, amit az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület nevében dr. Dávid István orgonaművész vett át az új székháznál

Békés megyeiek is közreműködtek az avatáson

Örömmel láttuk a nemrégiben megtartott székházavatáson is, hogy számos Békés megyei művész, szakember is közreműködött a programban. Csasztvan Zsuzsanna a nemzeti himnuszunkat énekelte, Erdész Ádám, a Békés Megyei Levéltár igazgatója A magyarországi egyesületek címtára a reformkortól 1945-ig címmel megjelent kiadványt mutatta be, melynek az előszavát is ő írta. A könyv azért is érdekes, mert abban más megyék adatai mellett több száz Békés megyei egyesület múltjára lehet fényt deríteni, melyek újabb helytörténeti kutatások alapjául szolgálhatnak.

Csibor Márton (balra) és Zalai Mihály a megye számos értékét vonultatta fel, a vendégek elismeréssel szóltak a kínálatról /Fotó: Zentai P./

Értékpavilonban mutatták be a térség kincseit

A megnyitó résztvevői nagy tapssal üdvözölték a Békés megyei Suttyomba Zenekart és a szarvasi Tessedik Táncegyüttest. Zalai Mihály, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke az értékpavilonban bemutatott a megyéhez kapcsolódó könyveket, de nem hiányzott a kínálatból a békési szilvapálinka, a fazekasok és hímzők remekei, a szilvalekváros papucs, a kolbász és a libamáj sem. A székház aulájában pedig a Kárpát-medence hímzőkultúráját felvonultató kiállítás fogadta az érdeklődőket. A tárlat minden darabját a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai készítették.

A csabai kolbászt könyvben és a valóságban is láthatták Lakitelken

Láttuk, ahogy a vendégkönyvbe Fekete Péter kulturális államtitkár – aki hosszú ideig dolgozott a Békéscsabai Jókai Színház igazgatójaként – a következőket írta: „Amikor először beléptem az ajtón, körülnéztem, és megdobbant a szívem, és azt mondtam, ez egy templom, ez egy kulturális templom. Jó ide bejönni, jó itt megállni egy pillanatra, és jó végiggondolni, hogy kik is vagyunk.”

A történetek hitet és erőt sugároznak

A több mint négyezer négyzetméter alapterületű, klasszicista jegyeket hordozó székház homlokzatán – Makoldi Sándor festőművész és néprajzkutató műve alapján – szalagszerű díszítőelemek, frízek mutatják be a teremtésmítosz és a magyar őstörténet legfontosabb pillanatait.

– Ezek a történetek hitet és erőt sugároznak minden magyar embernek, egyben iránytűként szolgálnak a magyar nemzet gyökereinek, küldetésének megértéséhez – emelte ki Závogyán Magdolna. – Segítenek, hogy tetteinkkel magunk is hozzájáruljunk az egyedülálló magyar kultúránk megőrzéséhez, átörökítéséhez és gyarapításához. A székház is a teremtő munka gyümölcse, léptékváltás egyben, amely a nemzetközi környezetben is példával szolgál, és szakmai zarándokhellyé válhat. Ez egy különleges épület, ami abban is ritkaságszámba megy, hogy már önmagában a tudásátadást hirdeti.

Erdész Ádám az ünnepségen

Befogadó intézményt álmodtak meg

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök a járvány analógiájára elmondta, hogy a szellemi vírus ellen a művelés, a művelődés és a kultúra biztosít védettséget, és az intézmény dolgozói az emberek szellemi egészségéért dolgoznak.

Elhangzott, a székház a befogadó jelleget a lakosság felé is képviseli, valamint több programmal erősíti. A települések érdeklődő csoportjainak szakmai vezetéssel mutatják be a szerves magyar műveltség gazdag jelképrendszerét, és az épületben zajló szakmai munkát.

A szarvasi Tessedik Táncegyüttes és a Suttyomba Zenekar közös műsora a hagyományőrzésre épült

A Nemzeti Művelődési Intézet székházának rózsakertjében található a magyar nemzet összetartozását jelképező Emlékezet-tornya, és az abban elhelyezett Magyarság Harangja, amit idén június 4-én, a trianoni békediktátum 100. évfordulójára szervezett megemlékezés keretében avattak fel. Október 3-ától a harang mindennap azonos időben, 15 óra 13 perckor szólal meg. Ez a Kárpát-medencei magyarság összetartozását kimondó Alaptörvény aláírásának (2011. április 25.) a pontos időpontja. Az Elődök tisztelete rendezvénysorozat keretében egy-egy település egykori egyleteire, civil szerveződéseire, a közösség által elért eredményekre is emlékezteti a magyarságot.

Kinyíltak a régi kultúrházak

Závogyán Magdolna kitért arra, a Kapunyitogató-program Békésből indult, és már több mint 350 településre jutott el az országban. Az adott térség hímzőkultúráját visszahozó Újra öltünk és örökítünk program segítségével 55 településen – így megyénkben is számos helyen – indultak újra a hímző szakkörök. Csibor Márton, az intézmény Békés megyei igazgatója hangsúlyozta, a Kapunyitogató-programban kinyíltak bezárt, csak egy-egy rendezvényre igénybe vett művelődési házak. A Nemzeti Művelődési Intézet is hozzájárult programokkal, hogy ezek a régi, sok esetben már felújított kultúrházak megteljenek élettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában