önzetlen segítségnyújtás

2020.10.07. 15:43

Vért adtak a honvédség katonái Békéscsabán

Katonai véradó napot szervezett a 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj, valamint a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat békéscsabai területi szervezete szerdán délelőtt, a honvédség Andrássy úti épületében.

B. O.

Fotós: BENCSIK ADAM

Fotós: BENCSIK ADAM

A véradáson az aktív állomány mellett a tartalékos katonák is karjukat nyújtották, hogy ezzel is segítsenek embertársaikon. Az önzetlen segítők végül közel húsz liter vért adtak, és mint megtudtuk, a tervek szerint újabb véradások követik a mostanit.

Közel félszáz katona nyújtotta a karját, hogy segítsen embertársain /Fotó: Bencsik Ádám/

Lipták József alezredes, a zászlóalj parancsnoka elmondta, az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszert azért hívták életre, hogy járási szinten olyan kiképzett és felkészített katonai erő álljon rendelkezésre, mely szükség esetén azonnal mozgósítható. – Az önkéntesek felkészítése a lakóhelyhez legközelebb eső kiképzési helyszínen történik. Az alapfelkészítés végére az önkéntesek többek közt alapismereteket szereznek a katonai szolgálat követelményeiről és a katonai életrend normáiról – részletezte az alezredes, aki hozzátette: Békésben már közel másfél száz fő tett esküt az önkéntes szolgálatra.

Braun Tibor őrnagy, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának vezetője elmondta, a toborzás folyamatosan zajlik, jelentkezni pedig Békéscsabán a honvédség Andrássy úti épületében lehet. Kifejtette: a katonai szolgálat iránt érdeklődők kétféle forma közül választhatnak: a szerződéses katonai szolgálat folyamatos munkaviszonyt biztosít, tartalékosnak pedig azoknak érdemes állniuk, akik tanulmányaik vagy meglévő munkahelyük mellett vállalnának részt a honvédelmi feladatokból. Braun Tibor a megbízható fizetésen és a béren kívüli juttatásokon kívül kiemelte, a sereg lehetővé teszik a munkavállalóknak, hogy a korábban megszerzett civil képesítéseiket is hasznosíthassák. – A szolgálat alatt ugyanis nemcsak a harcoló katonára kell gondolni, a támogató beosztások – például ápoló, logisztikus, pénzügyes – is ugyanolyan fontos szereppel bírnak – tette hozzá az őrnagy.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában