Szarvas Mátyás

2020.10.30. 15:54

Saját rekordjával küzd meg a csabai származású ultrafutó

A békéscsabai származású Szarvas Mátyás október 8-án kezdte a III. Országos Kék Kör Futást, ekkor rajtolt Szigligetről. Az ultrafutó 2009-ben 43 nap alatt teljesítette a 2533 kilométeres távot, amit ezúttal – megdöntve korábbi rekordját – 39 nap alatt szeretne lefutni.

V. N.

20201029 Szarvas Szarvas Mátyás végigfutotta a kék túrát Magyarországot Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

A többszörös ultraterepfutó országos bajnok, hatszor futotta körbe Békés megyét, kétszer Magyarországot, az Országos Kék Körön több mint 2,5 ezer kilométert megtéve. Huszonnégy éve, 1996-ban megmászta Európa legmagasabb csúcsát, a 4807 méter magas Mont Blanc-t, és még messze nincs vége a maga elé kitűzött és teljesített céloknak.

Szarvas Mátyás megérkezett Szarvasra /Fotó: Imre György/

Egy cseppnyi izzadság sem volt Szarvas Mátyás arcán, mikor 60 kilométer teljesítése után Szarvason befejezte aznapi futását. Az ultraterepfutó huszonkettedjére kelt fel hajnal négy óra után, és tíz órával később érkezett meg az Erzsébet ligetbe, ahol mi is találkoztunk vele. Egy gyors kávé Imitől, a jó baráttól, aki pár napja segíti, támogatja a kiváló sportolót, és már felénk fordulva mesélte élményeit a futó.

– Meg fogom csinálni, mert meg tudom csinálni. Ebben hiszek, azaz önmagamban. Világi ember vagyok, nem vallásos, az én hitem önmagamban és a természetben lakozik, ez pedig elképesztő energiákat képes fölszabadítani bennem. Ezt hívom én önazonosságnak. Ez a fajta dolog pedig a hitből, az önbizalomból és az önismeretből származik. Hosszú évek, évtizedek munkájának, tapasztalatainak az eredménye. Persze reggel mindig nehéz felkelni, tonnás súlyként nehezedek az ágyra, mégis a lehető leggyorsabban el kell indulom, és mikor már mosakszom, visz előre az adrenalin. Kimegyek a kezdőpontra és belefeledkezem a természetbe, a világba, önmagamba – osztotta meg velünk gondolatait a kiváló sportoló.

Szarvas Mátyás kiemelte, a Kárpát-medencében van Európa egyik leghosszabb turista útvonala. Több mint két és fél ezer kilométer tele csodákkal, melyek mindegy milyen idő van, viszik előre az embert.

– Ugyanakkor ez egy nagy belső utazás is, ahol az ember sok dolgot másképp kezd látni, újraértékel. Egy szűk körben mozgunk a hétköznapokban, ahhoz hogy az igazi énünket megismerjük, kellenek olyan kihívások, melyek túlnőnek a megszokotton. Éppen ezért a válts, változz, változtass hármas szerintem a legfontosabb az életben – hangsúlyozta a futó.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában