viharkár

2020.10.09. 07:51

Hónapok elteltével is takarítják a romokat a magyarbánhegyesi temetőben

Pusztító vihar csapott le a településre augusztus elején, alaposan megtépázott háztetőket és felbecsülhetetlen mértékű károkat okozott a tomboló szél, ami özönvízzel érkezett. A romeltakarítás ma is tart.

Cs. I.

Augusztus elején ott, a helyszínen nagy volt a sürgés-forgás, aki csak tudott, segített a kárelhárításban. Nagy munka várt a magyarbánhegyesiekre, melyek egy részével mára végeztek. De a tövestől kifordult fák okozta rombolás nyomait nem lehet azonnal helyreállítani. Hiányos a járda, a síremlékek egy része még romokban hever.

Sódarné Varga Gyöngyi a károk felszámolását mutatta /A szerző felvétele/

– Azonnal lejelentettük vis maior kárigényünket. Az előleg megérkezett, abból tudtuk a három óriás, a vihar által a földből kifordított ősfát gyökerestől kiszedetni szakemberek segítségével – mutatott a három óriásra, a temetőkert kerítése mellé helyezett hatalmas gyökérzetű, csonkolt fatörzsekre Sódarné Varga Gyöngyi. A helyszínen egy esőáztatta reggelen jártunk a polgármesterrel. Hol itt, hol ott húzta le lábunkról a cipőt a sár.

– Több helyen megrongálódott a járda. Pótlásukat is meg kell oldanunk, pályázati forrást remélünk. A Magyar Falu Programban pályáztunk a ravatalozó felújítására, hiszen ahogy azt, úgy az urnafalunkat is megrongálta a vihar – sorolta keserűen a településvezető, aki abban bízik, hogy a döntéshozók tekintettel lesznek a települést, a temetőjüket megtépázó vihar okozta károk felszámolására, ami bizony komoly anyagi és emberi erőforrásokat emészt fel Magyarbánhegyesen. A magántulajdonban lévő sírok, kripták között is akad, amit összetörtek a kidőlt fák.

– Nem győzzük az emberek figyelmét ráirányítani: kössenek kiegészítő biztosítást a sírhelyekre. Ez a vihar is bebizonyította, csak így remélhetnek segítséget – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában