martin wanda / galériával

2020.10.21. 19:55

Rendhagyó órát tartott Csabán a nemzetközileg elismert fotós

Tárlatvezetéssel és műhelymunkával egybekötött rendhagyó órát tartott szerdán a Munkácsy Mihály múzeumban a BSZC Szent-Györgyi Albert technikumban fotószakot tanulóknak Martin Wanda. A Békéscsabán született, jelenleg Londonban élő, Junior Prima Díjas fotográfus beszélt eddigi pályafutásáról, stílusáról és a most kiállított képeiről, majd a divat- és portréfotózás rejtelmeibe is bevezette a fiatalokat.

L. B.

20201021 Békéscsaba Munkácsy Mihály Múzeumban rendhagyó fotós órát tartott Martin Wanda a SZEGYA diákjainak Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

– A képeim vizuális világát romantikus festői és művészettörténeti referenciák, tartalmát rock'n'roll attitűd jellemzi – írta Martin Wanda a múzeumban látható, Az ártatlanság és tapasztalás dalai címet viselő tárlata kapcsán. A fiatal szakember a London-Párizs-Budapest tengelyen ingázva dolgozik a divat-, a portré- és zenei fotográfia területén.

Martin Wanda mesélt eddigi pályafutásáról is a Szent-Györgyi Albert technikum tanulóinak a múzeumban /Fotók: Imre György/

Martin Wanda a diákoknak és lapunk kérdésére is elmondta, minden fotósnak van egy saját vizuális univerzuma, lényegében kézjegye, és abba a világba igyekszik belehelyezni a modelleket. Számára a festmények jelentik az inspirációt.

A fotográfus kifejtette: a divatfotózásnál ő irányít, nála van a kormányrúd, és ő dönt például arról, mi legyen a helyszín, a modell milyen ruhát öltsön magára.

Számos trükköt, újdonságot mutatott a fotográfus a fiataloknak.

A modell ilyenkor lényegében a színész, a fotós pedig a rendező. A portréfotózásnál is igyekszik saját stílusát követni, de természetesen figyelni kell az alanyokra, a lencsevégre kapott hírességekre, például táncosokra vagy zenészekre, hiszen ők a fontosak. Ilyenkor célszerű minél inkább megismerni a modellt, oldani kell a hangulatot, hogy az alany kényelmesen érezze magát.

Kiemelte:

akár divat-, akár portréfotózásról van szó, fontos, hogy felismerhető legyen a stílus alapján a képen az, hogy ő készítette.

Martin Wanda mesélt pályafutásáról is: Békéscsabán született és érettségizett, majd Budapestre, előbb az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre került. Lakótársa divattervezőnek készült, először az ő munkáit kattintotta le, aztán egyre több megbízást kapott. Ösztöndíj révén három hónapot töltött Londonban, és bár hazatért, hat éve úgy döntött, a brit fővárosba költözik. Elmondta: a mostani tárlaton látható fotói Londonban, Párizsban és Budapesten készültek.

Az ártatlanság és a tapasztalás dalai című tárlattal kapcsolatban jelezte: a járványhelyzet miatt négy hónapot töltött kvázi karanténban Londonban, és modell hiányában saját magát kapta lencsevégre különféle pozíciókban.

Életre hívott egy önarckép/kollázs projektet, a fotókat többek között szerelmes idézetekkel és romantikus környezettel dobta fel.

Imre György, hírportálunk fotóriportere, a diákok tanára elmondta, huszonöt kilencedik, tizedik és tizenegyedikes fotószakos tanuló vett részt a rendhagyó foglalkozáson.

Úgy véli,

Martin Wanda révén a fiatalok láthattak maguk előtt egy példaképet, láthatták, hogy Békéscsabáról is hova el lehet jutni.

Fontosnak ítéli, hogy a diákok sok szakembertől lessék el a szakmai fogásokat, több stílust is megismerjenek, ezért a mostani óra egy sorozat első állomása volt. Szeretné, ha a leendő fotósok a térségen belül a Szent-Györgyi Albert technikumban kaphatnák a legmagasabb színvonalú képzést.

Martin Wandáról itt írtunk korábban:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lelke-egy-darabjat-hozta-el-a-csabai-fotografus-3067469/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában