Értékelik jelenlétüket

2020.10.16. 13:44

Mezőőrök járnak a fa- és gyümölcstolvajok nyomában Békés megyében

Az önkormányzatok a közigazgatási területükhöz tartozó termőföldek őrzéséről mezei őrszolgálat létesítésével gondoskodhatnak. Az őrszolgálat létszámát a működési területhez és a körzetben tevékenykedő, egyéb közfeladatot ellátó őrszolgálatok működéséhez mérten úgy kell megállapítani, hogy annak napi, rendszeres ellenőrzése biztosítható legyen.

Cs. I.

Orosházán öt esztendeje négy fővel alakult meg a mezőőri szolgálat, jelenleg hatan vannak. Működésüket a költségvetésben szereplő, földtulajdonosoktól érkező járulék, valamint az állami támogatás (7 millió forint) fedezi. Velük töltöttünk el pár mozgalmas órát a betakarítás idején, szemerkélő esőben. Megnéztük, mi a helyzet a határban.

A mezőőr köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a hozzá tartozó területen jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel, vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak tudomására, amely a törvényben meghatározott feladatai ellátásával összefüggő ügyben beavatkozást tesz szükségessé.

Grecsó Tibor gyakran konzultál a kukoricabetakarítást végző gazdával, Bugyi Józseffel

Utunk során az orosházi hat mezőőr vezetője, Grecsó Tibor megpillantotta a számára már ismerős, gyereküléssel hátul felszerelt és a vasúti töltés mellé leállított bringát, aminek a gazdája feltételezhetően egy diófákkal is sűrűn benőtt gyopárosi területen illegálisan szedhette a diót. Az illető most megúszta. Pedig a vadon termő gyümölcsök gyűjtése engedély nélkül tilos.

– Vasárnap három gyűjtőt tetten értem. Volt vagy 80 kiló dió a bringájukon. Most ennek van a szezonja, meg a körtének, a birsalmának. Utóbbit is dézsmálják a kertekben rendesen – mutatott egy szépen termő gyümölcsfára kísérőnk Újosztáson, miközben Bugyi József gazdálkodóhoz igyekeztünk. A fiatalember a kukoricaföldjén a betakarítást végezte.

A szerző felvételei

– Voltam már elszenvedője terménylopásnak, akkor több százezer forintos károm lett. De meglettek. Sokat köszönhetek a mezőőröknek – mesélte a gazda. A történeteket pedig sorolta tovább Grecsó Tibor, hiszen abból kifogyhatatlan. Fogtak már szamarat és sérült, drága vadmadarat, találtak kerékpárt és lefüleltek fatolvajokat. A határból visznek mindent. Mindent, ami éppen szezonális.

Újosztáson, a Téglagyári úton autózva, egy ott élő leintette a mezőőri szolgálati terepjárót, majd elmesélte néhány megfigyelését. A tájékoztatás kölcsönös, a kiskertek tulajdonosait értesítik ők is, ha gyanús mozgást észlelnek.

– Vannak ám durvább dolgok is, mint az alma-, meg a falopás – summázta körutunk végén a mezőőr, akivel még egy illegális szemétlerakónál fotózkodtunk (pedig októberben Orosházán lesz elektronikai hulladékgyűjtés), majd búcsúzkodva megjegyezte: munka nélkül nem maradnak. Pár hét és a makk gyűjtése lesz immáron a sláger.

Battonyán a külterületet felosztották, három mezőőr motorokkal, télen terepjáróval járja a környéket. Boros Csaba polgármester elmondta, hétfőnként megbeszéléssel kezdenek, hol, milyen jelzéseket kaptak, dűlőutak mentén miket tapasztalnak, s mi lesz a feladatuk.

Sonkolyos Szabolcs pusztaföldvári polgármestertől megtudtuk, két mezőőr munkájának is köszönhető, hogy nem érkeznek bejelentések terménylopásokról. Voltak tettenérések, idegenek diógyűjtését akadályozták meg. Fogtak illegális határátlépőt is. Ha kell, belterületen a közterület-felügyeleti munkában is segítenek.

Kiváló hely- és személyismeret egyaránt kell ehhez a munkához

A rendőrség és a mezőőrök együttműködését egy 2012. évi törvény szabályozza. Együttműködési megállapodás megkötését írja elő a rendőrség és a közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonyban álló, rendészeti feladatokat ellátó személy munkáltatója között.

A hivatásos mezőőrök külterületi zártkertek, termőföldek, erdők tulajdonosai sérelmére elkövetett tulajdon elleni szabálysértések, valamint vagyon elleni bűncselekmények (termény- és falopások) esetén lépnek fel. Kiváló hely- és személyismerettel rendelkeznek. A rendőrök és a mezőőrök időszakos jelleggel (gyümölcsérés, terménybetakarítás, fűtési szezon idején) szorosabban is együttműködnek, mert ezekben az időszakokban fokozottan figyelni kell a külterületek biztonságára.

Színes sztorikat hallgatnak meg

A mezőőrök a terepen, tettenéréskor gyakran meghallgatnak „kiszínezett” történeteket, furcsa magyarázkodásokat. Sokszor elhangzik például a mentegetőzők szájából: csak egy kis tűzifát szedtem…, ez a lucernabála leesett egy autóról…, nekem ezt a gazda megengedte…, mi ide rokonlátogatóba jöttünk…, ezt én véletlenül találtam…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában