felújítás

2020.10.02. 16:00

Korszerűsítik a csabai baptista imaházat

Tizenötmillió forint támogatást adott a kormány a békéscsabai baptista gyülekezetnek arra, hogy felújítsák az Október 6. utcában lévő imaházat.

Licska Balázs

Fotó: LP6DMK2

A beruházás jelenleg is zajlik: szigetelnek, nyílászárókat cserélnek, korszerűsítik a fűtési rendszert, álmennyezetet készítenek, rendbe teszik a világítást is, a működés tekintetében pedig fontos a hangtechnika megújítása. A belső munkákkal várhatóan egy hónapon belül végeznek, a külsők pedig jövőre várhatók.

A megújuló imaházban járt pénteken Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, akiknek Takács Zoltán lelkipásztor, a gyülekezetet vezető Bálint József, valamint László Péter belső építész beszélt a beruházásról. A 45 éves épület felújítása során kényelmi szempontokat is figyelembe vesznek, az akusztikára külön ügyelnek. Az udvart is rendbe tennék, de más hosszú távú terveik is vannak.

Bálint József, Herczeg Tamás, Soltész Miklós és Takács Zoltán a felújítás alatt álló békéscsabai baptista imaházban /Fotó: Lehoczky Péter/

- Az európai identitás alapja a kétezer éves kereszténység, ebből sok minden fakad a kultúrától az oktatásig, ezt az értéket meg kell őrizni – mondta Soltész Miklós. Az államtitkár hozzátette, bár sokféle felekezet született, mindannyian ugyanazt keresik, ezért össze kell fogni. A katolikusok, a reformátusok, az evangélikusok mellett a baptisták felé is kell fordulni. Kiemelte: a baptistáknak köszönhető, hogy a Szent Korona hazatérhetett Magyarországra, ami miatt hálával tartozunk.

Hangsúlyozta: Békéscsabán megújult a belvárosi római katolikus templom, az evangélikus nagytemplom, felújítás előtt áll az evangélikus kistemplom, most pedig korszerűsítik a baptista imaházat. Ezek a beruházások mind szolgálják a békéscsabaiakat.

- Látható, hogyan gondolkodik és gondoskodik az egyházakról a kormány – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Aláhúzta: az egyház nemcsak a hitéletben fontos, lényeges szerepet tölt be számos ágazatban, ezért a kormány a lehetőségei szerint maximális segítséget nyújt. Hozzáfűzte: a felújítás után a baptisták is 21. századi körülmények között fogadhatják a híveiket.

Takács Zoltán lelkipásztor elmondta, 68 bemerített taggal bír a helyi baptista – viszonylag idősekből álló, ám rendkívül odaadó – gyülekezet. Az istentiszteleteken általában ötvenen vesznek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában