robotikaoktatás

2020.10.26. 17:29

Korszerű robotcellák érkeztek a Gyulai Szakképzési Centrumba

A legnagyobb autóipari cégeknél is használt robotcellákkal gyarapodott a napokban a Gyulai Szakképzési Centrum gyulai Harruckern János és szeghalmi Szigeti Endre Tagintézménye. A mintegy 12 millió forintos, saját forrásból beszerzett eszközök tökéletesen alkalmasak arra, hogy felkészítsék az informatikai és gépészeti ágazatban tanuló diákokat, hogy munkahelyi körülmények között is helyt álljanak majd.

Papp Gábor

Az oktató robotok ugyanolyan márkájúak, mint amilyeneket a nagy autóipari cégek Magyarországon használnak – nyilatkozta lapunknak a beruházással kapcsolatban Simon István Tamás. A Gyulai Szakképzési Centrum kancellárja emlékeztetett arra, hogy az első eszközt körülbelül egy éve Orosházán állították munkába, a tapasztalatok rendkívül kedvezőek. Az újabb két beszerzéssel pedig a GySzC a dél-alföldi régió egyik élenjáró szakképzési centrumává vált a területen, miközben az intézmény valamennyi iskolájában folyik robotika oktatás.

A fiatalok örömmel próbálták ki a különleges robotkart /Fotó: GySzC/

– A robotkarok segítségével szakembereink, pedagógusaink tökéletesen felkészíthetik az informatikai és gépészeti ágazatban tanuló diákokat arra, hogy munkahelyi körülmények között, a későbbi vezetőik által elvárt kritériumok mellett irányítsák majd az eszközöket – fogalmazott Jancsurák József. A főigazgató-helyettes ennek kapcsán kitért arra, hogy a 2016-os adatok szerint hazánkban 5400 ipari robot működött, azok több mint felét az autóiparban használták. Az ágazatban különösen magas a berendezések aránya.

– A trendek egyértelmű irányt jeleznek – folytatta a gondolatot. – Az informatikai robbanáson már senki nem lepődik meg, a legújabb folyamatok pedig abba az irányba mutatnak, hogy a mesterséges intelligencia gyorsuló mértékben vesz majd részt a gépgyártásban.

A konkrét eszközökkel kapcsolatban Simon István Tamás kiemelte, robotkarokól van szó, amelyeket a diákjaik fognak programozni.

A múlt csütörtöki átadás során már több demóprogramon keresztül is szemléltették, hogy mennyi mindent lehet a segítségével elvégezni.

Simon István Tamás kérdésünkre elmondta, munkatársaik, képzett szakembereik az élethosszig tartó tanulás részeként folyamatosan képzik magukat. A robotokat értékesítő cég tanfolyamokat is szervez, már volt olyan pedagógus, aki részt vett az oktatáson, és a jövőben többen is bekapcsolódnak a képzésbe, hogy a lehető legaktuálisabb, legteljesebb tudást adhassák át a fiataloknak.

A két robot egyébként valamivel több mint 12 millió forintba került, amit a Gyulai Szakképzési Centrum teljes egészében saját forrásból szerzett be.

A kancellár kérdésünkre kiemelte, az informatika és gépészet a legnépszerűbb szakirányok közé tartozik intézményükben.

– Ennek több oka is van. Az ilyen jellegű képesítést szerző fiatalok biztos elhelyezkedésre számíthatnak – tette hozzá. – Emellett nagyon komoly partnereink vannak, elég csak a Linamart vagy a Csaba Metált említeni, amelyek folyamatosan munkát kínálnak diákjainknak. Országos tendencia is, hogy évről évre nőnek az ezeken a szakokon tanuló fiatalok elhelyezkedési esélyei. A robotcellák beszerzése már csak ezért is mérföldkő az intézmény munkájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában