Ancsin Alex

2020.10.14. 06:55

Könyvszobrokat alkot a battonyai fiatalember

Ancsin Alexre igaz az állítás: évszaktól függetlenül nagyon kreatív. Többek között az ő nevéhez fűződik a decemberi országossá nőtt akció, a Hagyj el egy mikuláscsomagot!

Csete Ilona

Ha kell, a helytörténeti gyűjtemény kincsei között kalauzolja a csoportokat, vagy családfakutatásban segít, ha pedig úgy alakul, akkor néptáncol. Most új hobbijának szenteli minden idejét: szobrászkodik. A szükséges alapanyaga pedig a könyv, hiszen Ancsin Alex most könyvszobrokat készít. Kezei között a régi könyvek újra életre kelnek. Már kapkodnak érte a környék könyvtárai, szeretnék bemutatni, milyen fantasztikus Harry Potter, a Star Wars, vagy a Liverpool futballklubja hajtogatva. Illetve az se semmi, amikor kipörög a lapok sokasága közül Battonya neve.

Ancsin Alex a pincékben vagy a padlásokon porosodó könyveknek ad második esélyt /A szerző felvétele/

Az Ancsin Alex könyvszobrait bemutató érdekes minikiállítás iránt sokan érdeklődnek. A battonyai könyvtárban mi is beálltunk a nézelődők sorába. Kíváncsivá tett bennünket, hogy vajon a padláson, a pincékben talált régi könyveket milyen technikával varázsolja ilyen izgalmasan különlegessé Alex.

Ő kezdetben szabadkozott. Nem nagy dolog – mondta. Alig hittünk neki. De addig faggattuk, míg elárulta: pár óra kell csupán, meg négyszáz oldal és a lapok élének sokaságából kitűnik a LOVE vagy PARIS felirat.

– A véletlennek és az internetnek köszönhető, hogy megismerkedtem a könyvszobrászattal. Augusztusban még nem igazán tudtam elképzelni, hogyan készülhet el egy ilyen alkotás, de biztos voltam benne, hogy megpróbálom a lehetetlent is – nyilatkozta az érdeklődők, a csodálók gyűrűjében a fiatalember, aki ügyes kezének, kreativitásának, no és a világhálónak hála, gyorsan belejött a hajtogatásba.

– Nekem ez feltöltődést jelent. Alkotás közben elmélyülök a saját gondolataimban, teljesen kikapcsolom a külvilágot – tette hozzá a tőle megszokott szerénységgel Alex, aki most a pincékben vagy a padlásokon porosodó könyveknek ad egy második esélyt.

– Minél vastagabb a kötet s minél kevesebb kép díszíti, annál jobb. Arra már ráéreztem, ha nagyon régi kiadványról van szó, akkor a megsárgult lapok könnyebben törnek, nehezebb a munka, de óvatosan, nagy türelemmel minden kivitelezhető. Otthon polcaink, vagy a lakásunknak dísze lehet a végeredmény – mutatott végig remekművein.

– Tulajdonképpen a munkámmal megmentem azokat a könyveket, amelyek egyébként az enyészetté válnának. A könyvszobrászatra én megmentésként tekintek – vallotta Ancsin Alex, aki többféle technikával dolgozik.

– Van olyan módszer, amivel nem teszem tönkre a könyveket, kihajtogatás után ugyanúgy olvasható a kötet. Más technikáknál pedig elengedhetetlen a könyv bevágása, vagy az oldalak kettévágása. S ami mindenképpen szükséges ehhez: türelem és sok szabad idő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában