kolbászklub

2020.10.29. 16:08

Disznótorral zárul a tanfolyam Békéscsabán

Ny. L.

Ingyenes programsorozatot indítanak november 5-étől az Uhrin Zoltán Klubházban – jelentette be a kolbászklub legutóbbi találkozóján Korim Valéria, a civil szervezet ügyvezető elnöke. A kezdeményezés célja mindannak a tudásnak, tapasztalatnak az átadása, mellyel a tagok rendelkeznek.

– Ez nemcsak a kolbászkirályok ,,miért és hogyan csinálom?” ismertetőjére terjed ki, hanem mindenre, ami a sertésfajtáktól a kolbászkészítésig, majd a fogyasztásig a folyamat része – hangsúlyozta az ügyvezető elnök. – November 5-től 26-ig minden csütörtök délután több előadás hangzik el.

A tanfolyamon Korim Valériától és édesanyjától is lehet tanulni /Fotó: Méhes Miklós/

Hanó Miklós húsipari mérnök, Békéscsaba alpolgármestere a csabai kolbász készítésének technológiája mellett arról is beszél, milyen összefüggések vannak a klímaváltozás és a kolbász minősége között. Jeszenszky Zsolt mezőgazdasági mérnök a sertésfajták, a takarmányozás és a biogazdálkodás világába kalauzolja el az érdeklődőket. Kiderül az is, milyen hatással bír a takarmányozás a sertéshús minőségére.

A csabai őstermelők is nagyon örültek annak, amikor lehetőségük nyílt évekkel ezelőtt egy jogszabály által arra, hogy hivatalosan állítsanak elő és értékesítsenek kolbászt.

Azóta egyre több család él meg ebből (is), emellett jó hírét viszik a csabai kolbásznak szerte az országban, sőt a határokon túl is. Többen gondolkodnak azon, hogy belevágnak az eladásba.

– Mindennek van „papíroldala” is – ecsetelte Korim Valéria, aki könyvelőként dolgozik a „civil életben”. – Az őstermelés elindításánál az adminisztrációs kötelezettségekről Maurer Zoltán falugazdász beszél majd. Én azokról a kötelezettségekről, melyek már a működésnél fontosak: az adózásról nyújtok információkat.

Az ügyvezető szólt arról, a programsorozat az utánpótlás kinevelését, a képzést, a gazdaságfejlesztést és a szemléletformálást egyaránt szolgálja. A múlt és a jelen disznótoros kellékeiről Hocz István és ifj. Lugosi Gyula beszél, és bemutatják ezeket. Először egy előadás keretében, aztán de­cember 5-én, a tanfolyam zárásaként az eszközöket élesben is bevetik, mégpedig egy disznótoron, ahol csapatmunkában minden folyamatot elvégeznek a klubtagok és a képzésen részt vevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában