Ünnepi megyegyűlés - galériával

2020.09.03. 13:55

Tizenhárom rangos kitüntetést adtak át Békéscsabán

Tizenhárom rangos jutalmat – elnöki elismeréseket, Békés Megyéért kitüntetéseket, Polgárokért címet – adtak át a szombati Megyenaphoz kapcsolódva csütörtökön, a megyei közgyűlés ünnepi ülésén Békéscsabán, a kormányhivatal Beliczey termében.

L. B.

Fotó: LP6DMK2

Elnöki elismerést kapott Krizsán Jánosné, Olteanu Júlia, Bajkán György, Csendes Csaba, dr. Mészáros László és Pelleg József. Krizsán Jánosné a Degré utcai intézmény, a megyei szociális, gyermekvédelmi központ és területi gyermekvédelmi szakszolgálat általános igazgatóhelyettese. A szervezet révén ezer ellátottról gondoskodnak, a szakembert feltölti, amikor fiatalokkal beszélgethet.

Olteanu Júlia a battonyai román általános iskola és óvoda igazgatója, akit a gyerekek szeretete vezetett a pályára, mindig is pedagógus kívánt lenni. Ezen a pályán lehet szeretni az életet, a kicsik magukkal viszik az örömöt.

Bajkán György tűzoltó alezredes az orosházi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, 1993-ban szerelt fel. Mint mondta, hiányzik számára a vonulás, immár sok időt tölt az irodában. 2015-ben akkor lett az orosházi az év tűzoltósága, amikor a város tűzoltóparancsnoka volt.

Gazdára találtak az elnöki elismerések, a Békés Megyéért kitüntetések és a Polgárokért cím /Fotók: Lehoczky Péter/

Csendes Csaba a békéscsabai mentőállomás vezetője, szerinte egyáltalán nem közhely, hogy fontos a segítségnyújtás. A mentős életforma és közösség magával ragadó, rengeteg sikerélményt szereznek a mindennapok során.

Dr. Mészáros László főorvos, urológus szakorvos 1992 óta dolgozik a békéscsabai kórházban, vezetői szerint kitartó és fáradhatatlan. Azt mondta, a betegekkel folytatott beszélgetések során pár mondatból kideríthető a diagnózis, a munkában segíti a hit.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke

Pelleg József rendőr alezredest, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetőjét attól kezdve érdekli a közlekedés, hogy megtanult biciklizni, a munkája a hobbija is. Úgy véli, a fiatalokat tanítani, csiszolni kell.

Békés Megyéért kitüntetést vehetett át Gara Ágnes, dr. Becsei László, dr. Duray Gergő, Kárász László, dr. Polyák Zsolt és dr. Sárosi Tamás.

Gara Ágnes a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság megyei kirendeltségének igazgatója, a szervezet a kétezer munkatársa és sok intézménye révén háromezer rászoruló számára biztosít szolgáltatásokat.

Dr. Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa szerint minden nap egy felkészülést jelent a holnapra. A munkát nem lehet befejezni, csak abbahagyni. Dicsérte háromezer munkatársát, hogy helytálltak a koronavírus-járvány idején.

Takács Árpád megyei kormánymegbízott

Dr. Duray Gergőt, az Orosházi Kórház főigazgató főorvosát már gyermekként megérintette az egészségügy szele, igaz, akkor csak játékmackókat gyógyított. Vezetőként is részt vesz a gyógyításban, így hamarabb találkozik a megoldásra váró problémákkal.

Kárász László megyei vezető mentőtiszt szerint elszántság, kitartás, elkötelezettség, alázat kell a mentős szakmához. A koronavírus miatt másik időszámítás kezdődött a mentőszolgálatnál, szerinte a járvány rávilágított arra, mennyire fontos az összefogás.

Dr. Polyák Zsolt rendőr dandártábornok, Békés megye rendőrfőkapitánya Baján nyomozóként kezdett, emberölési ügyeket oldott meg. Szigorú, ám következetes vezetőnek véli magát, és van, hogy helyszínekre is kimegy, hogy erősítse munkatársait.

Dr. Sárosi Tamás megyei tisztifőorvos szerint fontos az egészséges életmódra nevelés, látva azt, mennyien szenvednek és vesztik életüket szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések miatt. Ennek érdekében programokat indított a kormányhivatal.

Polgárokért címet érdemelt ki Izsó Gábor, aki 2006 és 2019 között volt Békés polgármestere. Úgy véli, Békés egy létszámában és lelkületében is átölelhető város, amelynek szíve a piac. Azt tanulta, hogy az emberek alapvetően jók, csak ki kell belőlük azt hozni.

Hétköznapi hősök nem mindennapi tetteit ismerték el

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ünnepelhettek. Békés megye fegyelmezett volt, nagy összefogást mutatva küzdöttek meg a láthatatlan ellenséggel a járvány idején. A koronavírus-helyzet miatt a Megyenapot teljes egészében nem rendezi meg a megyei önkormányzat, ám kézműves vásár és termelői piac lesz szombaton Békéscsaba főterén. A díjak kapcsán hangsúlyozta, azokkal több ezer ember munkáját ismerték el.

– A díjakkal a hétköznapi hősök nem hétköznapi tetteit ismeri el a megyei önkormányzat – fogalmazott Takács Árpád megyei kormánymegbízott. Kiemelte: Békés megye bizonyította, hogy össze tud fogni, figyelemmel és fegyelemmel. A járvány idején rengeteget dolgoztak a pedagógusok, a kórházak szakemberei, a mentők, a rendőrök, a tűzoltók, a katonák, és a helyzet most újabb kihívás elé állít mindenkit.

– Békés a kincsek, értékek, bátrak megyéje – hangsúlyozta. Azt mondta, büszkék vagyunk szülőföldünkre, felelősséggel tartozunk érte és egymásért. Építeni kell Békés megyét, mindannyian egy erős, gyarapodó és biztonságos Békés megyéért dolgozunk, és a jelszó nem lehet más, mint a kötelezettségvállalás a közösség érdekében.

Pohárköszöntő beszédében Herczeg Tamás országgyűlési képviselő azt mondta, abban, hogy Békés a koronavírussal legkevésbé érintett megye, a díjazottak is nagy szerepet vállaltak munkájukkal. A kitüntetetteknek sokat köszönhetünk a múltban és a jelenben, de a jövőben is lehet rájuk számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában