galériával

2020.09.22. 10:48

Reggeli várta a Békéscsabán biciklizőket

Bringás reggelivel várta a kerékpárosokat kedd reggel Békéscsabán, a Korzó téren az önkormányzat és a Fenntartható Térségért Alapítvány. Kétszázötven csomagot osztottak ki, benne kakaós csigával, gyümölcslével és müzliszelettel.

L. B.

20200922 Bringás reggeli ételosztó akció Békéscsaba sétáló utcáján Békéscsaba Fotó: Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: BENCSIK ADAM

Gyebnár Péter, a Fenntartható Térségért Alapítvány elnöke elmondta, a reggelivel is igyekeznek motiválni az embereket arra, hogy az autómentes napon inkább biciklizzenek. Ám, mint fogalmazott, nem is igazán szükséges ösztönözni a helyieket, Békéscsaba kerékpáros és kerékpárosbarát település.

Hozzátette, kétszázötven pakkot osztanak ki, benne kakaós csigával, gyümölcslével és müzliszelettel. És annak ellenére, hogy nem mindenki áll meg a Korzó téren, a csomagok nagyjából egy óra leforgása alatt elfogynak. Ez azt jelzi, több ezren indulnak biciklivel munkába, iskolába.

Hangsúlyozta, fontos felhívni a figyelmet a fenntartható közlekedési módokra, amelyek segítik a klíma védelmét. A biciklizés a közösségi kapcsolatoknak is kedvez, valamint a gazdaságot ugyancsak segíti, például a piacra egyszerűbb kijutni kerékpárral, mint autóval.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere szintén kerékpárral érkezett a Korzó térre. Kiemelte, fontos üzenete van az autómentes napnak, legalább egy napra érdemes letenni a kocsit, és ajánlott biciklivel, gyalog vagy tömegközlekedést használva útnak indulni: munkába, bevásárolni, ügyet intézni. Az alternatív közlekedési módok választásával a levegő szennyezettsége csökkenthető, igaz, Békéscsabán egyébként is jó a levegő minősége.

Hangsúlyozta, a város kiemelt figyelmet fordít a bicikliutak építésére, kerékpáros létesítmények kialakítására. Most is zajlanak fejlesztések a Wenckheim turista- és kerékpárút révén. Elmondta, Békéscsabán sokan bicikliznek, és ekkora kerékpáros forgalmat veszélyes lenne az utakra terelni, ezért a balesetek megelőzése, a közlekedés biztonságának javítása miatt is lényegesek ezek a beruházások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában