fejlesztés

2020.09.08. 17:29

Megújultak a gátak a Körösök vidékén

Árvízvédelmi szempontból kiemelt jelentőségű projekt valósul meg Gyomaendrőd térségében, ahol közel öt kilométer hosszon magasították meg a Hármas-Körös jobb parti árvízvédelmi töltését. Mindezek mellett a védekezéshez szükséges gátőrtelep is megújult, és új berendezéseket, eszközöket, gépeket is beszereznek. A fejlesztéssel a védvonal kiépítettsége az adott töltésszakaszon a korábbi többszörösére nőtt.

Busi Ottó

Hárommilliárd forintos támogatásból erősítették meg a Hármas-Körös Gyomaendrőd és Mezőtúr közötti töltéseinek egy részét, utakat építettek, teljesen újjáépítették a Peresi gátőrházat, valamint a hozzá kapcsolódó épületeket – jelentették be kedden az érintettek.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) az Országos Vízügyi Főigazgatósággal konzorciumban uniós és a Magyar Állam finanszírozásával valósítja meg az „Árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, védvonalak terhelésének csökkentése a Körösökön” elnevezésű projektet. Szabó János, a KÖVIZIG igazgatója a Peresi gátőrháznál tartott tájékoztatón elmondta, a töltésfejlesztéssel végeztek, a Peresi gátőrtelepen lévő építkezések, fejlesztések is megvalósultak: a teljesen újjáépült szolgálati lakás, a munkáspihenő-, a melléképület-, és a szertárépület felújítása befejeződött. A projekt 2021-es zárásáig már csak a fenntartó gépeket kell beszerezniük. Kiemelte, a beruházás legfontosabb célja az árvízi biztonság növelése, az árvízi kockázat csökkentése, valamint az érintett területek jobb megközelíthetősége.

Betkó József területi felügyelő mutatja a gátőrtelep fejlesztéseit, a háttérben az új gátőrház. /A szerző felvételei/

Nagy Sándor, a KÖVIZIG osztályvezető-helyettese a beruházás bemutatáskor elmondta, a fejlesztés nagyságrendileg 12 ezer lakost érint, az új töltés koronaszintje pedig – a burkolatmagasságot is beleértve – az új mértékadó árvízszintnél egy méterrel lesz magasabb. A töltésfejlesztést, erősítést közel öt kilométer hosszan végezték el. A meglévő töltéskorona egy részén szilárd burkolatú utat, valamint szórt utat készítettek több kilométer hosszan. A töltésmegerősítések, épületek újjáépítése, – felújítása, és az útépítések mellett eszközbeszerzéseket is végrehajtanak.

A projekt részleteit Szabó János ismertette a gátőrtelep helyszínén

Tamás Csaba a kivitelező Békés Drén Kft. képviselője a munkálatok néhány sarokpontját emelte ki, és elárulta: közel negyedmillió köbméter földet mozgattak meg, és építettek be a mentett, illetve a vízoldalra. A munkálatokkal szavai szerint lényegében végeztek, így a projekt eredetileg tervezett 2021-es befejezése, átadása tartható.

Az új gátőrház központi fűtését egy ezer literes puffertartállyal kiegészített vegyestüzelésű kazán látja el.

Sorompókat, táblákat is cseréltek

Mint megtudtuk, többek közt szelvényköveket, sorompókat, jelzőtáblákat is cseréltek a fejlesztés során. De a járulékos beruházásokkal megújultak a Zsófiamajori Szakaszvédelmi Központ és a Soczózugi Gátőrtelep bekötő útjai, továbbá árvizes vízmércék és egyéb töltéstartozékok is. A mentett oldalon elkészült három holtágvég bekötése, 4,7 kilométer nyílt szivárgóárok épült, valamint 155 folyóméter hosszon zárt szivárgó csatorna létesült.

Az utak esetében 5,3 kilométer pormentes aszfalt burkolatú út, valamint 2,3 kilométer hosszban zúzottkő anyagú hengerelt szórt út létesült. A projekt része egy darab önjáró gréder (földgyalu) beszerzése is a töltéskarbantartáshoz szükséges kiegészítő eszközökkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában