nagycsalád

2020.09.07. 17:36

Megkeresztelték a füzesgyarmati négyes ikreket

Kozák Anitához és Nagy Richárdhoz egyszerre négy csodaszép csecsemőt „dobott le a gólya” tavaly. Ma már tíz hónapos örökmozgóként teszik emlékezetessé a fiatal pár hétköznapjait. A babákat az elmúlt napokban keresztelték meg.

Vágvölgyi Nóra

Fotó: IVO KIENER

Nagyné Kozák Anita és Nagy Richárd gyerekkoruk óta ismerik egymást, a barátság később szerelemmé nőtte ki magát, amelynek gyümölcse a négy egészséges kisbaba lett. És bár a fiatal pár hat éven át Debrecenben élt, a négyes ikreikkel már Füzesgyarmatra tértek haza tavaly novemberben.

A 26 éves édesanyát a terhesség 28. hetében vették fel a Debreceni Egyetem klinikájára, majd a 32. héten spontán indult meg a szülés. Az 1230 és 1750 gramm közötti súllyal született babák (Anita, Anna, Panna, Richárd) az eltelt tíz hónap alatt szépen behozták a kezdeti lemaradást, koruknak megfelelően gyarapodnak és mozognak.

Még ma is sokan megállítják séta közben Kozák Anitát és Nagy Richárdot a négyes ikreikkel /Fotók: Pál Lajos/

– Többnyire Anna húzza magával a többieket, ő már stabilan ül, áll, és kapaszkodva, oldalazva lépeget, Panna pedig éppen tegnap emelkedett négykézlábra, de a többiek is napról napra fejlődnek, szerintem Anita és Ricsi is napokon belül utoléri a két lányt – osztotta meg a büszke édesanya.

Hamar hozzátette, a kisfiú kicsit mindent lassabban kezdett el, mint a lányok, fogat még nem növesztett, és ő volt az utolsó aki megfordult.

– Ügyes ő is, de valamiért mindent picivel később kezdett el, mint a többiek. A lányok sokszor lehagyják őt – mondta nevetve.

Egyetlen gyermek gondozása is óriási munka, négy apróságot a nap minden pillanatában ellátni pedig egy életforma.

Kozák Anita és Nagy Richárd gyermekei: Nagy Anna, Nagy Richárd, Nagy Panna, Nagy Anita (balról jobbra) szépen cseperednek

– Nekünk mindennap egyforma. A napi rutin elengedhetetlen ennyi csemete mellett. A reggeli után alvás, majd játék következik, közösen ebédelünk, azután jön a délutáni alvás. Ha nincs meg ez a sorrend, akkor borul az egész napunk – árulta el Anita.

Arra a kérdésre pedig, hogy mi volt a legnagyobb kihívás az elmúlt időszakba, hosszas gondolkodás után, azt mondta, hogy egyszerre négy szájat kell etetnie. De erre is megvan már a biztos módszere: mindenkinek egy-egy kanál jut egyszerre, így türelmesen kivárják a csecsemők a sorukat.

Emellett az édesanya arra is nagyon ügyel, hogy mindenkire ugyanannyi figyelem jusson, senki ne szenvedjen hiányt semmiben.

– Nekem minden gyerekem egyforma, egyformán szeretem őket, ezért nagyon figyelek arra, hogy ugyanannyi időt töltsek velük. Ha játszunk, akkor mindegyikőjükkel foglalkozom, erre nagyon figyelek. Illetve minden reggel azzal kezdem a napot, hogy elhúzom a függönyt és mindegyik csöppségemhez odamegyek, kiveszem az ágyból és megpuszilgatom. Így mindig nevetéssel indul a reggelünk – árulta el.

A város csodái az apróságok

A négyes ikrek nemcsak szüleiknek, a helyieknek is igazi kis csodák. Bár már elmúltak tíz hónaposak a füzesgyarmati apróságok, mai napig csodálattal nézik a helyiek a négy egyforma csecsemőt. Kozák Anita, az ikrek édesanyja elmondta, még ma is sokan megállítják őket a városban, csodálkoznak, milyen szép nagy babák lettek az alig másfél kilóval született csöppségek.

– Nehezen éltük meg a karantén időszakát, a négy fal között. Mára viszont már egyre többet csavargunk a városban. Ilyenkor érdemes kicsit több időt rászámolni a közös sétákra, hiszen rengetegen megállítanak minket, hogy megnézzék a város négyes ikreit – osztotta meg velünk az édesanya.

Ritkán születnek négyes ikrek

– Igen ritka a természetes úton fogant négyes ikrek születése hazánkban, 600 ezer terhességre jut egy – árulta el prof. dr. Bánhidy Ferenc szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese a webbeteg.hu oldalnak adott interjúban. A szülész-nőgyógyász elmondta, 6-8 évente fordul elő ilyen születés hazánkban, és még ritkább a természetes úton fogant négyes ikrek világrajövetele. Míg kettes ikerszülés már jóval gyakoribb, a számítások szerint minden 84. kiviselt terhességre jut ikerterhesség. A hármas ikerterhesség ennél már ritkábban fordul elő: 7000 terhességből egy esetben születnek hármas ikrek.

ELŐZMÉNYEK:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában