Előadás

2020.09.18. 17:25

Kiderült a ferences romkert titka Gyulán

Hunyadi Mátyás király utolsó leszármazottainak gyulai nyughelyéről tartott előadást az Ars Sacra Fesztivál keretében Liska András régész csütörtökön a fürdővárosban, a Ferences romkertben.

Papp Gábor

Fotó: LP6DMK2

Talán kevesen tudják, hogy a Hunyadi család utolsó leszármazottját, Corvin Erzsébetet az egykoron Gyulán található Ferences templomban helyezték örök nyugalomra 1508-ban, és ugyancsak oda temették édesanyját, Corvin János feleségét, Frangepán Beatrixot is – szólt a hely egyik jelentőségéről Liska András.

Liska András felelevenítette a romkert regényes múltját /Fotó: Lehoczky Péter/

A régész, egy személyben az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője kérdésünkre elmondta, a csütörtöki előadás egyik apropóját az adta, hogy néhány éve egy kisebb műemléki helyreállítás zajlott a romkertben, és akkor lehetősége nyílt arra, hogy a két sírboltban is archeológiai kutatásokat végezzen, illetve az eredményeket dokumentálja.

A szentélyt egyébként még a múlt század ‘30-as éveiben Implom József tárta fel, neki köszönhető a legtöbb információ, amit a területről tudunk. A templomot és a hozzátartozó kolostort vélhetően Maróti János vagy Maróti László építtette, akik a 15. század ezen részében a gyulai uradalom tulajdonosai voltak. Gyula akkoriban Békés és Zaránd megye határában húzódott.

Implom feltárásai szerint 36 méter hajóhosszúságú, kétszer nyolc cellás kolostor is csatlakozott a templomhoz, ahol 20-25 tagú szerzetesi közösség is élt. A barátok a környékbeli falvak lelki szolgálatában is részt vettek, illetve a 16. század elején szőlőültetvények telepítésére is engedélyt kaptak. A templom és a kolostor kiemelt szerepét jól jelzi, hogy két alkalommal, 1491-ben, illetve 1533-ban is tartományi gyűlést tartottak ott. A szerzetesek 1566-ig éltek a területen, a török első Gyula elleni támadásakor hagyták el a helyet.

Betett a filoxéra-járvány

Később a németvárosi gazdáknak szőlőültetvényei voltak a településrészen. Mogyoróssy János történészként a 19. században sejtette, hogy különleges építészeti emlékek lehetnek a területen, amit szeretett volna megvásárolni, de az egyik gazda azt hitte, hogy valami nagy érték lehet ott, ezért felsrófolta az árat. Mogyoróssy nem tudta megvenni, a gazda pedig maga kezdett keresni, de nem járt sikerrel. Nem sokkal ezután a filoxéra (a gyökértetű) tönkretette az ültetvényeket, a talajt megforgatták, ami az emlékek nagy részét tönkretette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában