Sárközi Sándor

2020.09.15. 11:14

Háromszáz kockaházat épített a sarkadi szakember

Megtetszettek neki az épületek, hogy a két kezével létrehozhat valami olyat, ami évtizedekre szól. Úgy véli, egy jó kőműves, egy jó szakember mindig keresett lesz.

Licska Balázs

20200908 Sarkad Sárközi Sándor önkormányzati képviselő, kőműves vállalkozó Sarkadért kitüntetést kapott Fotó: Licska Balázs LB Békés Megyei Hírlap

Fotó: Licska Balázs

Nemrég vette át a Sarkadért kitüntetést Sárközi Sándor vállalkozó, önkormányzati képviselő, a Sarkadi Ipartestület elnöke – vagy ahogy sokan ismerik a városban, Séró. Futballista korából maradt rajta a becenév, a helyi MSE-ben rúgta a bőrt.

– A változatosság a kőművesszakma szépsége, hiszen sokfajta épület van, a lakóházaktól az irodákon, a sportcsarnokon, a gyárakon keresztül a kórházakig, ám egy közös van bennük: mindegyiket emberi kéz alkotta – mondta Sárközi Sándor, hozzáfűzve, egy-egy épület nem pár évre készül, amit jól megépítenek, az akár több évtizeden keresztül dicséri az alkotó munkáját.

Sarkadért díjat kapott Sárközi Sándor kőműves vállalkozó, önkormányzati képviselő, a Sarkadi Ipartestület elnöke /A szerző felvétele/

– Bele sem gondolunk sokszor, de ezer szállal kötődünk az épületekhez, azokban töltjük életünk nagy részét, azokban alszunk, dolgozunk – folytatta. Szavaiból kiderült, a kőművesszakma nem csak annyiból áll, hogy téglákat pakolnak egymásra és habarcsot kevernek, valamint vízmértékkel nézik a vízszintest és a függőlegest. Hiszen el kell tudni igazodni a tervrajzokon, ki kell számolni az építőanyag mennyiségét, együtt kell működni más szakmák képviselőivel.

Sárközi Sándor persze nem hallgatta el, hogy a kőművesszakma nem könnyű, nem egyszerű munka. Jó állóképességet igényel, valamint a szakembereknek tűrniük kell az időjárás viszontagságait is, ugyanúgy kell dolgozni hidegben, mint melegben – és az elmúlt években télen is szinte végig tudtak dolgozni, nem volt leállás a havazások miatt.

A 70-es években sorra építették a kockaházakat Sarkadon és a megyében, Sárközi Sándor számításai szerint ők mintegy háromszázat húztak fel. Két típus volt akkoriban, a 7-es és a 19-es, előbbi kisebb, utóbbi nagyobb. Ezek jellemzően két és fél szobások voltak, fürdőszobával és konyhával, valamint hosszú folyosóval, amit az észszerűséget követve később felváltott a nappali. Mint mondta, nincs kedvence a megépített házak közül, mindegyiket szereti, és örül, ha most is jó állapotnak örvendenek.

A szakember folyamatosan képezte magát, és nemcsak az építés, hanem a felújítás terén is széles körű munkatapasztalatra tett szert. Például az ő vezetésével épült meg Újszalontán a református templom, valamint újult meg Békés megye legkisebb településének polgármesteri hivatala, a makói református templom és az orosházi evangélikus templom, de dolgoztak a főváros környéki Nagykovácsiban, illetve Hévíz mellett is.

A szakmunkásokra mindig nagy szükség van /Fotó: MW, Muzslay Péter/

– Egy jó kőművesnek mindig van munkája, ami biztos és jó megélhetést nyújt az ő és családja számára, egy jó szakember mindig keresett – fogalmazott. Sárközi Sándor harminc éve a Sarkadi Ipartestület elnöke, és folyamatosan foglalkoztatja az utánpótlás kérdése. Kiemelte, nagy szükség van a szakmunkásokra, nem biztos, hogy a szülőknek rá kell erőltetniük gyermekeikre az egyetemet, a főiskolát, azt, hogy diplomát szerezzenek. Aláhúzta: a szakmának is van becsülete.

Fontosnak tartja az utánpótlást

Sárközi Sándor elmondta, évekkel ezelőtt pályaorientációs programot indítottak, és az általános iskolásoknak lehetőséget adtak arra, hogy a gyakorlatban is kipróbálhassák magukat kőművesként, ácsként, burkolóként. Hozzátette, sok esetben a szülők sincsenek tisztában azzal, hogy milyen képességekkel bírnak a gyermekeik, hogy milyen remek érzékük van egy-egy szakmához. Ezek a bemutatók viszont megmutatták, hogy a fiatalok örömüket lelik a mesterségek művelésében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában