gasztroenterológia

2020.09.22. 16:04

Az emésztési panaszok enyhítéséért fejlesztettek Gyulán

Az ország egyik vezető gasztroenterológiai magánorvosi hálózata, az Endomedix Kft. 2018-ban egy új, innovatív készítmény kifejlesztését kezdte meg, melynek jelenlegi állapotát és tudnivalóit hétfőn mutatták be Gyulán. Az Európai Uniós támogatással zajló projekt érdekessége, hogy a fejlesztési feladatok egy részét a cég gyulai orvosközpontjában végzik.

V. E.

A projekt közelgő zárásának alkalmából tartott rendezvényen az alapokról elmondták, a bélfal apró réseinek lényege, hogy átengedik a vizet és a tápanyagokat, de gátolják a káros anyagok átjutását a szervezetbe. Azonban, ha ezek kitágulnak, allergének és méreganyagok kerülhetnek a bélből a véráramba. Erre az intesztinális hiperpermeabilitásnak – szivárgó bélnek – nevezett állapotra a feltételezések szerint számos emésztőszervi panasz vezethető vissza. A fent említett készítményt ezen kóros állapot kezelésére fejlesztették ki.

Az innovatív készítményről Gyulán tájékoztattak /Fotó: Rosta Tibor /

Az Endomedix vezető szerepet tölt be az ételintolerancia-vizsgálatok terén, az elmúlt évtizedben például hétezernél is több ilyen tesztet végeztünk el kilenc városban, köztük Gyulán is – mondta el dr. Novák János kutató, a gyulai központ vezetője. Emlékeztetett, az emésztőszervi problémák hátterében gyakran ételintolerancia áll, amikor szervezetünk valamely alapanyagra – például sörélesztőre vagy kóladióra – érzékenyen reagál, ami emésztési vagy bőrpanaszokban mutatkozik meg. Ennek nincs ellenszere, csupán a tüneteket okozó élelmiszer azonosítható, majd iktatható ki az étrendből. Kollégáik viszont azt tapasztalták, hogy egyes betegeknél ezen ételek elhagyása után idővel más élelmiszerek is panaszokat váltanak ki. Mindez arra utal, hogy a hátterében további, ismeretlen folyamatok is állnak. Így terelődött figyelmük az intesztinális hiperpermeabilitás felé, amely a gasztroenterológia egy új területének számít.

Kezelésére pedig egy olyan készítményt fejlesztettek és gyártottak, amely reményeik szerint kedvezően hat a szivárgó bélre. Továbbá vizsgálják, hogy van-e ok-okozati kapcsolat a szivárgó bél és ételintolerancia között. Az eddigi vizsgálatok eredményei biztatóak, így amennyiben a készítmény hatékonyságát alátámasztják, jó eséllyel kezelhetik az ételintoleranciában szenvedő betegeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában