Koronavírus Békésben

2020.08.26. 13:44

Szigorú szabályokat kell betartaniuk megyénk kollégistáinak

Számos óvintézkedés bevezetésével várják a kollégiumok a tanulókat szeptembertől. Az intézmények vezetői elmondták, a járvány megfékezése érdekében még gyakrabban fertőtlenítik a helyiségeket, illetve minden reggel mérik majd a diákok hőmérsékletét.

Vágvölgyi Nóra - Vásári Erzsébet

20200825_Kollégium fertőtlenítés és takarítás_Békéscsaba_BÁ_BMH

Fotó: BENCSIK ADAM

A járványügyi adatok alapján a szakemberek álláspontja szerint, Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos módon kezdődik meg a tanév az iskolákban. Azonban mivel a környező országok besorolása folyamatosan változik, a járvány terjedése nehezen kiszámítható, így az iskolákban is fel kell készülni a védekezésre, a megelőzésre.

Köveskúti Péter, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium és Általános Iskola igazgatója elmondta, az intézményben elsősorban a takarításra és a fertőtlenítésre fognak odafigyelni az elkövetkező időszakban.

A békéscsabai Vásárhelyi Pál szakgimnázium fiúkollégiumában rendszeresen fertőtlenítenek /Fotó: Bencsik Ádám/

– A távolságtartás a tantermekben, a folyosókon és az étkezőben nehezen kivitelezhető, de ha ügyelünk a fertőtlenítésre és a rendszeres kézmosásra, lelassíthatjuk a járvány terjedését. A kollégiumoknál pedig arra is figyelnünk kell, hogy akik egy iskolába, osztályba járnak, lehetőleg egy szobába kerüljenek. Hallottam olyan esetről, ahol beosztották a tisztálkodási időt, melyik szoba mikor használhatja a fürdőszobát – részletezte az igazgató.

Hozzátette, szeptemberben a kollégiumi ápolónőknek minden reggel meg kell mérniük a gyerekek hőmérsékletét, amit vezetniük is kell. Illetve ha valamelyik tanulónál észlelik a koronavírus tüneteit, akkor azonnal az elkülönítő betegszobába kell vinniük, és a további intézkedéseket is itt kell megtenniük.

– Ez ugyanúgy igaz az iskolákra, az általános iskolában és a gimnáziumban is van betegszobánk. Ha valakiről gyanítjuk, hogy fertőzött, azonnal oda kell vinni, és csak aztán kell a protokollban meghatározott módon eljárni, hívni a segítséget és tájékoztatni a szülőket – hívta fel a figyelmet Köveskúti Péter.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója szerint is rendkívül fontos a rendszeres fertőtlenítés. Mint mondta, valamennyi intézményükben megemelték a tisztítószerek vételének mennyiségét, a takarítónők pedig egész nap dolgozni fognak.

– A szabad szilenciumos területet is igyekszünk majd növelni azzal, hogy a diákok lehetőség szerint bent fognak tanulni a szobájukban. Az oktatást pedig egyfajta hibrid rendszerben próbáljuk megvalósítani, ami azt jelenti, hogy a koronavírustól függetlenül olyan projektfeladatokat adunk a gyerekeknek, és úgy bontjuk meg a csoportokat, hogy a teljes osztálynak, tanulóközösségnek nem kell egyszerre jelen lennie, hanem különböző elektronikus fórumokon kapják meg a feladatokat. Továbbá már most készülünk arra, hogy a duális együttműködőink segítségével, illetve az intézmény saját infrastruktúrájával minden támogatást megadjunk a határon túlról érkező tanulóinknak, hogy később, az esetleges távoktatás zökkenőmentes legyen a számukra – emelte ki hírportálunknak megkeresésére a főigazgató.

Óvatosak a szarvasi karon

Dr. Katona Krisztina dékán elmondta, a Gál Ferenc Egyetem Szarvasi Pedagógiai Karán hibrid – digitális és normál munkarendi – oktatásra készülnek. A kollégiumi beköltözéssel kapcsolatban is rendkívül óvatosak, a gólyatáboruk, ami az épületben lenne, például elmarad, illetve a beköltözésnek sem szabták még meg a pontos idejét. Jelenleg egyeztetések zajlanak, minden függőben van, de amennyiben fogadják hallgatóikat diákotthonukban, úgy a megfelelő óvintézkedéseket betartva, egy szobában maximum két fő helyezkedhet majd el. Augusztus 31-ig a kollégiumi és főépületüket sem látogathatják diákjaik, a szeptember 1-jét követő időszakról pedig a hét második felében döntenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában