Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapja

2020.08.03. 13:36

Megemlékeztek az áldozatokról Békésen

A Holokauszt Roma Áldozatainak Emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap délelőtt Békésen, az I. és II. világháborús emlékműnél.

P. G.

SAMSUNG CSC

Deákné Domonkos Julianna kulturális tanácsnok, önkormányzati képviselő beszédében elmondta, gyászoljuk és emlékezetünkben hordozzuk azt a több ezer roma férfit, nőt és gyermeket, akiket a 2. világháborúban brutális és értelmetlen módon meggyilkoltak és rabszolgasorba döntöttek a nácik és kollaboránsaik.

– Nem feledjük őket, és azokat sem, akik túlélték a szörnyűségeket, hogy tanúságtevői legyenek a halottak sorsának. De mindenekelőtt, nem feledkezhetünk meg közös felelősségünkről, hogy nemet mondjunk az igazságtalanságra – hangsúlyozta Deákné Domonkos Julianna.

Surman László, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziójának békési lelkésze kiemelte: „a ma emberének nem a miértekkel és a hogyanokkal kell küzdenie. A ma emberének más feladata van! Ez a feladat pedig az, hogy a múltat megismerve, törekedjen arra, hogy soha többé ne fordulhasson elő az, amely milliók életét pusztította el.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában