ingyenes

2020.08.15. 15:26

Már megérkeztek a tankönyvek a megyei iskolákba

Folyamatosan érkeznek a Békés megyei általános és középiskolákba is a tankönyvek. A kormány döntése értelmében idén szep­tembertől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes ellátásban részesül.

Licska Balázs

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára, Maruzsa Zoltán a minap sajtótájékoztatón elmondta: a múlt évhez képest 150-160 ezer tanulóval több részesül térítésmentes tankönyvellátásban, amire a költségvetésben 13,8 milliárd forintot biztosít az állam. Hozzátette: 2013-ban, amikor elindult az ingyentankönyv-program, szociális alapon a diákok 54 százaléka, tavaly ­pedig már a diákok 85 százaléka, több mint 1 millió 80 ezer tanuló részesült ingyenes ellátásban. Ebben az esztendőben 4073 iskola 13 millió 455 ezer könyvet rendelt, ami az elmúlt tanévhez képest 385 ezerrel több.

A Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolába péntek délelőtt érkeztek meg a megrendelt tankönyvek, fiatalok segítettek a tanároknak a pakolásban /A szerző felvételei/

– A 2020/2021-es tanévtől az első osztálytól egészen a legfelső évfolyamokig ingyenes tankönyvet kap minden diák – erősítették meg a Békéscsabai Tankerületi Központnál. A központ fenntartásába 35 köznevelési intézmény tartozik, azokban mintegy 13 ezren tanulnak. Tankerületi szinten több mint 95 ezer tankönyvet rendeltek az általános és középiskolák, és ezeket a köteteket a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. augusztus 30-ig szállítja ki. Hozzátették: az államilag ingyenes tankönyvek tartós tankönyvek, amelyeket az iskolai könyvtári állományban nyilvántartásba kell venni, és azokat az utolsó tanítási napon a tanulók kötelesek visszaszolgáltatni a bibliotékának. Az alsó tagozat első két évfolyamán a gyermekek nem használnak tartós tankönyvet, felsőbb osztályokban a munkafüzetek és munkatankönyvek maradnak a tanulóknál, mert azok sem tartós tankönyvek.

– Az ingyenes tankönyv biztosításával jelentősen csökkennek a családok anyagi terhei, mindemellett a magas színvonalon elkészített kiadványokkal egyenlő esélyt biztosítunk minden diák számára, hogy jó minőségű kötetből tanulhasson – hangsúlyozta Bánki András tankerületi igazgató.

A Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolába péntek délelőtt érkeztek meg a tankönyvek, a pakolásban fiatalok segítettek. Klimaj Klára igazgatóhelyettes elmondta, június 30-ig 635 gyermek számára 8 ezer kötetet rendeltek. A nyáron érkező tanulók részére augusztus 21-től szeptember közepéig van lehetőség pótrendelésre. Hozzáfűzte, a tankönyvek ingyenességét felmenő rendszerben vezették be, így az általános iskolában több éve térítésmentesek mind a nyolc évfolyamon a kiadványok. A tartós tankönyveket – így például a nyelvtan-, az ének-zene vagy a történelemköteteket, valamint a több évig használatos atlaszokat – minden évben frissítik, a leginkább elhasználódottakat selejtezik és helyükre újakat rendelnek.

– Augusztus utolsó hetében osztályonként előkészítjük a könyveket a kiosztásra, a könyvtári példányokat pedig beleltározzuk – folytatta Klimaj Klára igazgatóhelyettes. Elmondta, szeptember elsején adják át a gyerekeknek a kiadványokat. A munkafüzeteket osztályfőnöki órán veszik át a diákok, a tartós tankönyveket pedig kidolgozott menetrend szerint szintén osztályonként a könyvtárból kölcsönzik ki.

Szeptember elején kapják meg

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója elmondta, a BSZC tagiskoláiba augusztus közepétől összesen közel 40 ezer tankönyv érkezik. Hozzátette: az intézmények jelzése alapján szeptember első hetében vehetik át a köteteket a fiatalok.

Ismertette, miszerint a tankönyvek nagy része alanyi jogon térítésmentes, ez egyrészt azt jelenti, hogy minden tanulóra vonatkozik, még a technikusi diákokra is. Másrészt pedig azt, hogy a tankönyveket tartós tankönyvként kezelik, vagyis azokat az intézmények könyvtári nyilvántartásba veszik, és a tanulók onnan kölcsönözhetik ki a köteteket. Ezek közül kivételt képeznek a munkafüzetek és a munkatankönyvek – az angol nyelvkönyvek rendszerint ilyenek –, amelyek sajátként használhatók, tehát a diákok beleírhatnak, és nem kell visszavinniük, elegendő az átvételüket aláírásukkal igazolni. A többi kötetet tanév végén le kell adniuk a könyvtárban. Természetesen azon könyvek maradhatnak náluk, amelyekre több éven át van szükségük, hiszen nincs értelme, hogy szeptemberben újra kikölcsönözzék azokat, mindezt rugalmasan kezelik a tagiskolák.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában