polgárőrség

2020.08.30. 15:29

Lóháton vigyáznak a rendre a lányok a fényesi tanyáknál

Fáradhatatlanul, egy héten általában hat alkalommal járják a külterületeket a fényesi tanyák polgárőrség tagjai. Nógrádi Csilla és Liker Zsanett Sára általában három-négy, nem ritkán több mint hat órát is tölt egy-egy alkalommal a szabadban, hogy így erősítsék a helyiek biztonságát.

Papp Gábor

20200827 Békéscsaba Békéscsaba határában járőröznek a lovas polgárőrök Nógrádi Csilla (fehér pólóban) vezetésével. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Általában délután három-négy óra körül indulunk, ha nagy a meleg, kánikula van, akkor kicsit később. Előfordul, hogy lóháton járőrözünk, de az sem ritka, hogy lovas kocsival – árulta el hírportálunknak Nógrádi Csilla, aki csütörtökön délután kivételesen nem a más elfoglaltsága miatt távollévő Liker Zsanettel, hanem Maulis Jánosnéval Ica nénivel vágott neki a többórás útnak.

Nógrádi Csilla és Maulis Jánosné Ica néni a hét derekán ismét útnak indult /Fotók: Imre György/

– Mindig nagyobb távolságokat teszünk meg, de változó, hogy mennyit megyünk – válaszolta kérdésünkre Csilla, miközben elkezdték róni a kilométereket. – Érintjük a kiskertes részeket, a termőföldeket, a réteket, esetenként Veszelyig, Póstelekig, valamikor Gyuláig vagy Újkígyósig is elhaladunk. Ha kevesebb időnk van, illetve a lovakat jobban meg kell mozgatni, akkor természetesen nagyobb sebességet diktálunk, ha több, akkor kényelmesebb, sétálósabb tempóban tesszük mindezt.

Csilla elárulta, hogy a rendőrségnél, illetve ha olyan területre mennek, akkor a ­határrendészeten is bejelentkeznek indulás előtt. Mint mondta, migránsveszély esetén, illetve ha eltűnt embert keresnek a környéken, gyakran kérik a segítségüket. ­Kiderült, a fényesi polgárőrség­ egyik tagja korábban le is leplezett egy búvóhelyet, egy ­tanyát, ahol határsértők bújtak meg.

Csilláék legfontosabb feladatuknak a helyiekkel, a tanyákon, külterületeken élőkkel való kapcsolattartást és a megelőzést tartják.

– Bár a fő érdem a rendőrségé, bízom abban, hogy folyamatos jelenlétünkkel mi is hozzáteszünk valamit ahhoz, hogy a rosszban sántikálók többnyire elkerülik a környezetünket – fogalmazott az elnök.

Kérések is gyakran befutnak hozzájuk a lakosságtól. Akad, aki azért kereste meg őket, mert egyedül jár haza, és útja sötét részeken is átvezet. Így azzal fordult a lányokhoz, hogy egy kicsit gyakrabban érintsék ilyenkor az érintett területet. Egy éjszaka üresen álló tanya tulajdonosa ugyancsak erre kérte őket, hogy sűrűbben nézzenek rá az ingatlanra. Bár az épület kamerákkal felszerelt, mégis megnyugvást jelent számára, ha annak képén a lovas polgárőr hölgyeket látja feltűnni.

A szervezet vezetője szólt arról is, hogy a koronavírus-járvány alapvetően írta át a mindennapokat.

– Természetesen a nehezebb időszakokban sem hagytuk abba a járőrözést. A tanyákon élők is jobban igényelték, hogy legyen, aki rájuk néz, akivel válthatnak néhány mondatot – számolt be tapasztalatairól Nógrádi Csilla. – A lakosok egyébként nagyon jól vizsgáztak, elfoglalták magukat, még több figyelmet fordítottak a kertre, az udvarra, állataikra.

Csilla megerősítette, hogy bárhogyan alakul is a járványhelyzet a későbbiekben, folytatják a lovas járőrszolgálatot, és megtartják majd Mikulás-napi és szilveszteri programjukat is, amikor az adott napnak megfelelő öltözetben keresik fel a közelben élőket, tanyákat, külterületeket. Természetesen az előírásokra akkor is figyelni fognak majd.

Elismerték a munkájukat

A lovas lányokat, Nógrádi Csillát és Liker Zsanettet a közelmúltban, a Békés Megyei Polgárőr Szövetség szakmai napján a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság elismerésben részesítette önkéntesen végzett, közösségi munkájukért.

– Hálásak vagyunk, amiért gondoltak ránk. Igyekszünk majd még jobban végezni a járőrözést – mondta Nógrádi Csilla. – Sokat köszönhetünk a polgárőr lovas tagozatnak is, mindenben támogatnak minket, ami szintén nagyon fontos számunkra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában