becsengetés

2020.08.28. 19:56

Az évnyitókat is befolyásolja a koronavírus Békésben

Már csak néhány nap, és hosszú idő után újra becsengetnek, így Békés megye iskoláiban is elkezdődik a 2020/2021-es tanév. A koronavírus azonban az előző befejezéséhez hasonlóan az új kezdetét is befolyásolja, hiszen már az évnyitókat sem tartják meg hagyományos módon.

Vásári Erzsébet

/Fotó: Archív MW/

Fotó: Laufer László

Közel fél éve, március 13-án ültek utoljára iskolapadban a diákok, most pedig a hosszú kihagyás után, az új tanévben visszatérhetnek a közösségbe. A koronavírus ugyanakkor még mindig jelen van az országban és Békés megyében is, így egy ideig még biztosan nem a hagyományok szerint zajlik majd az iskolában eltöltött idő. Az óvintézkedések pedig már rögtön az évnyitókkal kapcsolatban érezhetőek lesznek.

Mészáros Tünde, a szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium igazgatóhelyettese elmondta, egyházi iskolaként minden évben a Szarvasi Evangélikus Újtemplomban tartják évnyitójukat, idén azonban a koronavírus miatt csupán a kezdő, kilencedik évfolyamos diákjaikat viszik át az ünnepségre. Rajtuk kívül tervezik még a végzősök jelenlétét is, de arról még folyamatban vannak az egyeztetések. Hiszen a két korcsoportban három-három osztály van, melyekbe mintegy 170 tanuló jár. A templom nagysága azonban megengedi ennyi ember biztonságos távolságban való szétültetését, így remélhetőleg mindkét évfolyam jelen lehet szeptember 1-jén.

/Fotó: Archív MW/

Köveskúti Péter, a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium igazgatója elmondta, a koronavírus terjedése miatt lehet számítani újabb szigorításokra, ezért még képlékeny, hogy tudnak-e évnyitót tartani, illetve ha igen, akkor pontosan milyen keretek között. Terveik szerint azonban az Evangélikus nagytemplomban zajlik majd a tanévnyitó istentisztelet, ahol az első, ötödik, kilencedik és tizenkettedik évfolyamok lesznek jelen szüleikkel, a többi osztály pedig élő közvetítésről, a tantermekből szemlélheti az eseményeket.

A programban ugyanakkor a megszokottak szerint benne lesz az új kollégák és diákok eskütétele, valamint igazgatóként sajátja is, hiszen ebben a tanévben kezdődik újabb ciklusa. Hozzátette, a templomra vonatkozó szabályokat természetesen betartják, így ügyelnek majd a távolságtartásra, a maszk viselésére, valamint a kézfertőtlenítésre is.

Palatinus Páltól, a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium igazgatójától megtudtuk, augusztus 31-én 17 órakor tartják tanévnyitó istentiszteletüket a Református templomban, de csak az első, hatodik, illetve kilencedik osztályt kezdő tanulóknak. A többi diáknak pedig szeptember 1-én indul a 2020/2021-es tanév. Hozzátette, már a kezdetekkor betartják majd a járványügyi előírásokat, a létszámot is ezért csökkentik, amibe beletartozik kérésük a családok felé, miszerint egy diákot egy felnőtt kísérjen a templomi alkalomra. Ezen felül gondoskodnak a kézfertőtlenítés lehetőségéről és a biztonságos távolság betartásáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában