BÉKÉS MEGYE

2020.08.13. 19:37

A biztonságot segíti a kémény ellenőrzése

Bár furának tűnhet a kánikulában, érdemes most felkészülni a hidegebb időre, a fűtési szezonra, és a balesetek, tragédiák megelőzése érdekében ingyenesen átnézetni a szakemberekkel a kéményeket – hívta fel a figyelmet a katasztrófavédelem. Hangsúlyozták, a fürdőszobákban gyakran használt nyílt égésterű vízmelegítők miatt a szén-monoxid-mérgezés veszélye nyáron is fennáll.

Licska Balázs

A katasztrófavédelemnél elmondták, hogy a kéményben lerakódott korom, kosz, illetve a kéményen található repedések veszélyes helyzeteket okozhatnak. Ha ezekhez gyúlékony anyag közelsége is társul, bekövetkezhet a baj. A balesetek, tragédiák elkerülhetők, ha a fűtésrendszerét és kéményeit – a tüzelőberendezés típusától függően – mindenki évente vagy kétévente kéményseprővel átnézeti.

A lakosság körében évek óta ingyenesen ellenőrzik a kéményeket és a berendezéseket a kéményseprők /Fotó: BM OKF/

A szakemberek évek óta a lakosság körében ingyenesen dolgoznak. Térítésmentesen kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik annak szigetelését, tömörségét, külső és belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre – az elszívó-berendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire. Ha a vizsgálat során kiderül, hogy a rendszer műszaki állapota nem tökéletes, most még van idő kijavíttatni vagy kicserélni az elhasználódott részeket a hideg beállta előtt.

A katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez tartozó települések társasházaiba kötelezően és rendszeresen mennek a szakemberek. Ezek a feladatok idén, a koronavírus-járvány miatt három hónapon át szüneteltek, a szakemberek az ellenőrzéseket most, július és augusztus elsejétől pótolják. Sarkadon augusztus végéig; Battonyán, Csorváson, Kondoroson, Mezőberényben, Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán és Szeghalmon szeptember végéig; Békésszentandráson, Gyomaendrődön és Szarvason október végéig; Békésen november végéig; Békéscsabán, Gyulán és Orosházán év végéig zajlanak a sormunkák; Vésztőn pedig már végeztek is.

A családi házban élő magánszemélyekhez nem automatikusan érkezik a kéményseprő: immár harmadik éve egyénileg kezdeményezhetik az ilyen ingatlanban élők az időpont-egyeztetést a szakemberekkel, akik tehát a közszolgáltatást az egyéni igényekhez igazítva végzik el. Ez néhány nap átfutási időt igényel, ezért érdemes időben jelezni, ki és mikorra kéri az ingyenes ellenőrzést és tisztítást. Időpontot lehet egyeztetni online, a katasztrófavédelem honlapján, e-mailben, telefonon – a 1818-as ingyenesen hívható központi telefonszámon a 9-es és 1-es menü kiválasztása után jelentkező ügyintézőnél –, de akár személyesen is, Békéscsabán a tűzoltóság épületében lévő irodában.

Egyre tudatosabbak az emberek

Egyre tudatosabbak az emberek, és élnek az ingyenes közszolgáltatás lehetőségével, tisztában vannak azzal, hogy a kéményseprés és az ellenőrzés saját maguk és családjuk biztonságát szolgálja – mondta Dóka Imre tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Kiemelte, sokan tudják, hogy milyen veszélyeket rejt magában, ha nem ellenőriztetik a kéményeket és a berendezéseket. Ezért kérik a vizsgálatokat, és hogy még nagyobb biztonságban legyenek, egyre többen szén-monoxid-érzékelőket is felszereltetnek. Hangsúlyozta, jelentős segítséget jelent a családi házakban élőknek, hogy időpontot foglalhatnak – és hogy erre számos fórumon, online, telefonon, személyesen is van lehetőségük –, így tényleg akkor csenget a kéményseprő, amikor az igénylők ráérnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában