káresemények

2020.07.03. 13:55

Többször is riasztották a megyei tűzoltókat

Több alkalommal volt szükség Békés megyében a tűzoltók beavatkozására tavaly, mint két éve – derült ki a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmúlt évi tevékenységéről szóló tájékoztatóból. Immár mindegyik hivatásos tűzoltó-parancsnokság rendelkezik új, korszerű, magyar gyártású gépjárműfecskendővel, valamint vízszállítóval.

Licska Balázs

Fotó: Imre Gyorgy

Amíg 2018-ban 2237-szer, addig 2019-ben 2906 alkalommal avatkoztak be valamilyen eseménynél a Békés megyei tűzoltók, ami 30 százalékos növekedést jelent. A káresetek év közbeni eloszlása nem változott, kiemeltnek számít továbbra is a tél végi, tavasz eleji, valamint a nyár végi, ősz eleji időszak. A 30 százalékos emelkedés annak tudható be, hogy több volt a műszaki mentés, amelyek fele a szélsőséges időjáráshoz, a viharkárokhoz kapcsolódik.

Fotó: Bencsik Ádám

Az esetek döntő többségében elegendő volt mindössze egy-két tűzoltóautó riasztása, egy esetben viszont a legmagasabb szintű fokozatot rendelték el. Ez pedig az volt, hogy tavaly május 21-én lángok pusztítottak közel 1100 négyzetméteren, hat szinten a több mint 160 éves múlttal rendelkező békéscsabai István malom épületében. Az oltási munkákban 15 gépjármű és az irányítókkal együtt 67 tűzoltó vett részt. Személyi sérülés nem történt, és kiderült, a tüzet elektromos hiba okozta.

Több mint ezer négyzetméteren, hat szinten pusztítottak a lángok az István malomban /Fotó: Imre Gy./

Tavaly három alkalommal szerveztek ellenőrző gyakorlatot a megye tűzoltóságai számára, amelyek megfelelt értékelést kaptak – fogalmazott a tájékoztatóban Kiss András tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató. Hogy a gyakorlatok életszerűek legyenek, komoly segítséget jelent, hogy központi forrásból bábukat, füstgépeket, világító eszközöket és zászlókat kaptak. Az önkéntes tűzoltó-egyesületek szintén jelentős támogatáshoz jutottak központi forrásból.

Hogy megelőzzék a tűzeseteket, a tragédiákat, rendszeres tájékoztatást nyújtanak a szakemberek. Például a mezőgazdasági munkák elrajtolása előtt konzultáltak a gazdálkodókkal, népszerűsítik a kéményseprést, karitatív szervezetek bevonásával füstérzékelőket adtak át a leginkább veszélyeztetettek számára, valamint a társasházak, lakóközösségek számára is tájékoztatást adtak. Idén is hangsúlyt kap a szén-monoxid-mérgezések és a lakástüzek megelőzését célzó kampány.

Ellenőrzik a veszélyes áruk szállítását is, mind közúton, mind vasúton, mind telephelyeken. Bár a szakemberek egyre kevesebb hiányosságot tárnak fel, szükség van továbbra is a vizsgálatokra. Noha veszélyes áruszállítással kapcsolatos, tömeges sérüléssel járó baleset nem történt tavaly, volt egy érdekes eset.

Május 11-én egy mezőgazdasági vontatóból és permetezőgépből álló járműszerelvény autóval ütközött: a permetező az oldalára borult, és 1000 liter bekevert gyomirtó szétterült az út melletti vízelvezető árokban. A szakemberek megállapították, hogy a permetezőszer nem minősült az úgynevezett ADR szerinti veszélyes anyagnak, és az nem szennyezte a felszín feletti és alatti vizet.

A katasztrófavédelmi tájékoztatót a közelmúltban, a veszélyhelyzet ideje alatt fogadta el Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke, a grémium feladat- és hatáskörében eljárva.

A dokumentumban Kiss András úgy fogalmazott, az igazgatóság személyi állományának valamennyi tagja helytállt mind normál időszakban, mind a veszélyes helyzetekben, mind a beavatkozásokat követő feladatok végrehajtásában. A hatósági feladatok kapcsán is a legfontosabb az emberi élet és a vagyoni javak megóvása, a károk megelőzése, és hangsúlyt fektetnek a kiemelt beruházások ügyeinek intézésére.

Magyar gyártású autók érkeztek

Tavaly több tűzoltógépjármű érkezett Békés megyébe, így minden hivatásos tűzoltó-parancsnokság és a mezőberényi katasztrófavédelmi őrs is rendelkezik új, korszerű, magyar gyártású gépjárműfecskendővel, valamint mindenhol van vízszállító. Fejlesztették az ingatlanokat is, így a szeghalmi, a mezőkovácsházi és a békéscsabai laktanyát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában