már jobban van

2020.07.08. 17:14

Szilánkosra tört a Békéscsabán elütött gólya lába

Elütöttek egy gólyát kedden Békéscsabán. A gázoló ugyan elhajtott, de a nyílt lábszártörést elszenvedő madarat az arra közlekedők nem hagyták magára, többen megálltak segítséget hívni, próbálták lassítani a forgalmat.

Nagy Szilvia

Bali Dániel kora délután ült autóba, feleségével bevásárolni indultak. Akkor még nem sejtették, hogy a hátsó ülésen hamarosan egy sebesült gólyával robognak majd Szentesre.

– A Szarvasi útra kanyarodva megláttuk, amint egy fiatal srác az úttesten guggol és testével egy sérült, kiterült madarat véd. Sajnos nem tudjuk ki volt, de nagyon önzetlenül és bátran cselekedett – tette hozzá a vasútnál dolgozó fiatalember.

Később a házaspár közösségi oldalon indult felhívására jelentkezett a „forgalomterelő”. Harkai Zoltán nagy állatbarát, elmondta, hogy épp autójában ült a Szarvasi úti piros lámpánál, amikor a madár a villanyoszlopról az útra, épp a zebrára szállt. Zöldet kaptak, a férfi előtt haladó kamion pótkocsija oldalról kapta el a gólyát, majd a dudálás ellenére megállás nélkül továbbhajtott.

– Azonnal bekapcsoltam a vészvillogót, kiszálltam, nehogy még egyszer elüssék a járdasziget mellett fekvő állatot. Láttam, ahogyan magatehetetlenül vergődik, ahogy tudtam, jeleztem a közlekedőknek, hogy baj van, közben kértem, hogy valaki telefonáljon – mesélte a huszonnégy éves békéscsabai fiatal. Hozzátette, ez volt a napi jó cselekedete és úgy tudja, a gólyát még aznap ellátták egy másik megyében.

Bali Dániel útközben megörökítette a gólyamentés pillanatait /Fotó: BMH/

– Lehúzódtunk és megálltunk, hogy telefonon segítséget kérjünk – ezt már Bali Dániel mesélte el. – Rendkívül rossz érzés volt, hogy egy másik gólya, vélhetően a sérült madár valamelyik szülője végig ott körözött felettünk.

A fiatalember hozzátette, később felgyorsultak az események, váratlanul épp arra jött autójával jó barátja, Flender Zsolt, akivel végül betették a gólyát a hátsó ülésre, egy ponyvára.

– Először Békéscsabán vittük állatorvoshoz, de sehol sem tudták megfelelő ellátásban részesíteni a madarat, ezért hosszas telefonálgatás után Szentesre indultunk, a Madárkórház Alapítvány madármentő állomására. A gólya hátul egy ideig csak feküdt, közben erősen vérzett, később már felemelte a fejét, látszólag magához tért a sokkos állapotból.

Ekkor már sejtették, hogy túléli a balesetet, hiszen mozgolódott, így Dániel felesége vette át a volánt, ő pedig simogatta, nyugtatta a madarat.

Szentesen az állatmentő szakemberek azonnal fogadták az elütött állatot.

– A bal lába szilánkosra tört, enyhe belső vérzése is van – mondta el Nagy Tímea. A szentesi madármentő állomás vezetője hozzátette, a fiatal fehér gólya jelenleg jó állapotban várja, hogy átszállítsák a hortobágyi madárkórházba, ahol meg fogják műteni. – Sajnos ez az egyed, bár repülőtollai szépen kinőttek már, idén ősszel nem tud útra kelni, felépülése után tavasszal fogják majd Hortobágyon szabadon engedni.

Nagy Tímea hozzáfűzte, hogy a békéscsabai fiatalok megmentették az állat életét, hiszen törött lábbal a gólya nem tudott volna sem felszállni, sem táplálkozni, csak a szenvedés és a lassú halál várta volna.

Bali Dániel elárulta, nagyon jó érzés volt segíteni és számára a Szarvasi úti pillanatok visszaadták az emberek segítőkészségébe vetett hitét.

Repülni tanult az áldozat gólya

A Madárkórház Alapítvány Szentesi Madármentő Állomásán elmondták, hogy a gólya fokozottan védett madár, eszmei értéke százezer forint, de sajnos egyedszáma hazánkban folyamatosan csökken. Márciustól szeptemberig figyelhető meg itthon, a telet Afrika trópusi területein tölti. Fészkét az esetek döntő többségében emberi településeken építi. Manapság hazánkban főleg villanyoszlopokon költ, ezek elterjedése előtt kéményeken, tetőkön és fákon fészkelt.

Nagy Tímea állomásvezető elmondta, a fiókákat az egyik szülő a kezdeti időszakban állandóan védi az időjárás szélsőségeitől és a ragadozóktól. A fiatalok nyolchetes koruk után teszik meg az első repülésüket a fészek körül, ebben az időszakban még gyakran megállnak és megpihennek a talajon. Ilyen körülmények között történhetett a békéscsabai baleset is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában