keresik a megoldást

2020.07.22. 15:08

Rendkívüli ülésen tisztázták a dél-békési kistérség problémáit

Rendkívüli ülést hívott össze szerdán a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulás elnöke, Varga Gusztáv. Dombegyház kivételével 17 település képviseltette magát. A napirendek elején felvetődött több polgármester részéről a méltatlan megbélyegzés, miszerint a közösségi médiában puccsistáknak nevezik őket.

Cs. I.

Valaki úgy fogalmazott, itt a tisztánlátás a cél. Ha összeülnek polgármesterek, az azt jelenti, vannak közös, hasonló ügyek, amikben egymás segítségére szeretnének lenni. Kraller József medgyesegyházi városvezető hozzászólásában kifejtette, úgy érzik, érdekérvényesítő képességük meggyengült. Vannak a településeiknek gondjai, közösen keresik a megoldást.

A társulás 17 települése képviseltette magát az ülésen /A szerző felvétele/

A különleges jogrend idején a társulás elnöke által meghozott döntések (11) egy részét a jelenlévők elfogadták, voltak, amelyeket elnapoltak, és azokat a szeptemberi ülésükön ismét megtárgyalják. Többen jelezték, az anyagokat hiányosan kapták meg, ezért se tudják azt támogatni.

Hosszasan tárgyalták Mezőhegyesnek a kunágotai orvosi ügyeletből való kilépését. Ezt az orvosi ügyeletet a kistérség 12 településsel működteti 2015 óta kunágotai központtal. Pap István Tibor polgármester hangsúlyozta, tőlük távol van, a mezőhegyesiek elégedetlenek voltak. Sokáig keresték a jó megoldás. Az Orosházi Kistérségtől kaptak olyan ajánlatot, amit elfogadnak. Kilépési szándékukat a társulás elfogadta november 30-ai határidővel. Ám ez felvetette a maradókra háruló magasabb befizetési kötelezettséget. A dél-békési térségben ezért sürgősen meg kell találni a települések számára optimális megoldást, augusztusban munkához kell látni, a szakma bevonásával – hangzott el a téma kapcsán.

Felállítottak egy bizottságot, vizsgálja meg az elnöknek a pandémia idején hozott azon határozatait, amelyeket a többség most nem fogadott el. Az egyebekben olyan pályázatok sorsára, részleteire is rákérdeztek a polgármesterek, amelyekben érintett a kistérség. Szeptemberben ezek kibeszélésére visszatérnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában