Rávai Béla

2020.07.19. 06:55

Negyven éve szolgál a gyomaendrődi mentős

Immár negyven éve dolgozik a mentőszolgálatnál a gyomaendrődi Rávai Béla, aki ma már a helyi mentőállomás vezetője. Munkájában a segítségnyújtás vezérli, kikapcsolódását pedig unokái és a motorozás biztosítják számára – tudtuk meg a vele folytatott beszélgetésből.

Vásári Erzsébet

– Negyedik évtizede ­dolgozik a mentőszolgálatnál. Mikor döntötte el, hogy erre a pályára lép?

– 1980. június 23-án kerültem a gyomaendrődi mentőszolgálathoz. Az eredeti szakmám ugyanakkor szerelő volt, így az állomás előtt három évig egy kazángyárban dolgoztam. Majd az akkori szomszédom, aki gépkocsivezető volt a helyi mentőállomáson, rábeszélt, hogy próbáljam ki magam én is abban a munkakörben. Hamarosan a jelentkezés mellett döntöttem, ami sikeres volt. Elvégeztem az általános ápoló és asszisztensi iskolát, majd mentő szakápolói képesítést szereztem. Lényegében így kezdődött a mentőskarrierem. 2000-től öt évre megbízott főápoló lettem, 2010 óta pedig állomásvezető vagyok, persze a vonulások mellett.

Rávai Béla pályamódosítás után vált életmentővé /Fotó: BMH/

– Miként telt ez a negyven év, hogyan élte meg a szakma változásait?

– Az évtizedek alatt számtalan emberrel megismerkedtem, sok egykori kollégám már nyugdíjas, illetve jó néhány pályakezdést figyelemmel kísértem. Hasonlóképp volt ez a betegekkel is, hiszen korábban, amikor még a betegszállítást mi végeztük, névről és házszámról is tudtuk, kinek milyen problémája, betegsége, szokásai vannak. Persze ebben a szakmában egyaránt van szép és rossz is, de minden pillanatban segíteni akarás vezérelt és vezérel. És bár az idő hosszúsága miatt előfordul egyfajta természetes fáradtság, de a mai napig szeretem, amit csinálok.

– Említette a pályakezdőket. Milyen érzés a betanításukkal foglalkozni?

– A pályakezdők betanítása mindig egy nemes feladat, amit egy alkalmassági vizsga, valamint elméleti és gyakorlati képzés előz meg az újoncoknál. Ezek után kerülnek hozzánk a fiatalok, akiket sok beszélgetéssel és a megszerzett tapasztalatok átadásával igyekszem segíteni. Meglátásom szerint érdeklődőek, és szívesen jönnek hozzám kérdezni, emellett problémáikkal is bátran keresnek, ami büszkeséggel tölt el, hiszen ez a bizalom jele. A kollektívánk pedig rendkívül jó, szívesen töltjük együtt időnket a munkán kívül is, gyakran szervezünk csapatépítő jellegű programokat.

– A mentősszakma felelősségteljes és sok kihívással jár. Hogyan viseli a vele járó lelki megpróbáltatásokat ennyi évtizede?

– Ezt csak úgy lehet csinálni, ha az ember túl tud lendülni a megrázó eseményeken. Például amikor egy rendkívüli halálesettel találkozom és rossz érzéssel megyek haza, próbálok azzal átlendülni rajta, hogy én mindent megtettem a tragédia elkerüléséért. Bár hozzászokni nem lehet, de az ember megedződik az évek során.

– Mi az, ami kikapcsolódást jelent önnek a munkája mellett?

– Az első számú kikapcsolódást számomra a négy unokám jelenti, akik sok időt töltenek nálunk. Időnként meglátogatnak munkahelyemen is, hiszen a három fiút különösen érdekli a mentőautók és a szakma. Külön büszkeség továbbá, hogy a lányom is a mentőszolgálatnál, pontosabban a betegszállításban dolgozik. A családon kívül pedig a motorozás a nagy szerelem. Amikor időm engedi, szívesen járok barátokkal például hegyi túrákra. A gurulás ugyanis mindig kikapcsol, szinte más emberként térek haza utána. A fentiek mellett pedig a tevékenységem is visszaköszön szabadidőmben, hiszen örömmel járok felkérésre általános iskolákba és egyéb intézményekbe elsősegélyt oktatni. A gyerekek ilyenkor mindig örülnek nekem, fogékonyak arra, amit próbálok átadni nekik.

Számos alkalommal elismerték

Rávai Béla szívvel-lélekkel végzi munkáját, amit elismerései is bizonyítanak. 2008-ban, az Országos Mentőszolgálat hatvanadik évfordulóján főigazgatói dicséretben részesítették, majd 2015-ben regionális ­igazgatói dicséretet kapott. 2017-ben pedig a Békés Megyei Önkormányzattól vehetett át kitüntetést az életmentés és a betegellátás során végzett munkájáért. Mindemellett kollektíváját is díjazták 2015-ben, amikor megkapták a Gyomaendrőd Egészségügyéért elismerő oklevelet, 2016-ban pedig főigazgatói dicséretet vehettek át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában