Közpark lehet

2020.07.29. 12:00

Lebontják a Körös Hotelt Békéscsabán

Megveszi és lebontja a Körös Hotel egykori épületét a magyar állam a jelenlegi tervek szerint. Az előterjesztés elkészült, az ügyben szeptemberben születhet döntés – jelentette be a szerdán a szálló előtti parkolóban tartott sajtótájékoztatón Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

Licska Balázs

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, az előterjesztés elkészült, a kormány szeptemberben dönthet a volt Körös Hotel ügyében /Fotók: Lehoczky Péter/

Fotó: LP6DMK2

Szégyenfolt; kísértetház; hajléktalanok és rágcsálók költöztek az emeletes épületbe, amely életveszélyes, volt, hogy teljes ablakok zuhantak az utcára a magasból – többek között ezek a feliratok voltak olvashatók azon a táblán, amit elhelyeztek a sajtótájékoztató előtt a Körös Hotelnél lévő parkolóban. Ezek mind egy-egy cikk címei, szövegei, a cikkek többek között a Békés Megyei Hírlapban jelentek meg az elmúlt években.

– Az épületet 1970-ben, tehát kereken ötven éve adták át – mondta a sajtótájékoztatón Herczeg Tamás, hozzáfűzve, ennek első felét teljesen élő állapotban töltötte a szálló, a második felét viszont tetszhalottként. Kiemelte: korabeli cikkek szerint Békés megye fontos helye volt a Körös Hotel, de nem illet már akkor sem bele a környezetbe, a Kossuth térnél lévő épületegyüttesbe, nem igazán volt komfortos sem, a vizesblokkok a folyosó végén voltak.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, az előterjesztés elkészült, a kormány szeptemberben dönthet a volt Körös Hotel ügyében

– A bezárása óta nem sikerült életet lehelni az épületbe, bár voltak kísérletek – folytatta a politikus, felidézve a régi cikkeket, amelyek szerint a Körös Hotel szálka Békéscsaba testében, fekete lyuk, szégyenfolt. Hozzátette: mivel alacsony a szintek közötti belmagasság, épületgépészetet nem lehet telepíteni, valamint a környezetében nincs elég parkolóhely, tehát mélygarázsra lenne szükség.

Herczeg Tamás elmondta, önkormányzati és országgyűlési képviselőként is rengeteg jelzést kapott, hogy kezdeni kell valamit az épülettel, és mivel a szomszédos Csabagyöngye Kulturális Központban dolgozott, látta is, hogy a lassú enyészet veszi birtokba a szállót. Hozzáfűzte: a sok ötlet, fantázia ellenére nincs vállalkozó, aki élettel töltené meg, illetve a békéscsabai önkormányzatnak sincs minderre lehetősége.

Az országgyűlési képviselő kifejtette, év elején találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, és az ügyben a kormány segítségét kérte, ami három dolgot jelent: az állam vegye meg az épületet, majd bontsa le azt, és lehetőség szerint az önkormányzat fejleszthessen a területen. Ő egy közparknak örülne a legjobban, ha a zöld venné birtokba a területet, ha fák és padok, esetleg egy játszótér lenne a szálló helyén. Emellett akár a parkolóhelyek számát is növelhetnék a belvárosban.

– Az előterjesztés elkészült, az ügyben szeptemberben születhet döntés – zárta. Hírportálunk felvetette: a Körös Hotel két társasházi albetétből áll, az egyik maga a szálló, a másik pedig a régen babaáruházként szolgált rész – és ezeknek két tulajdonosa van. Az országgyűlési képviselő elmondta: az állam a szállót venné meg. Tárgyalt a másik rész tulajdonosával is, aki azt mondta, hogy az ő részét nem adná el, tehát az egykori babaáruház épülete megmarad.

Fotók: Lehoczky Péter

Ígérték, de nem lett belőle ismét szálloda

Hat éve jelentették be, hogy a Kossuth téri épület egy holland befektetőcsoport kezébe került. A hollandok azt mondták akkor, hogy szándékaik komolyak, és hogy egy modern, stílusában a dubaji iroda- és szállodaépületekre hajazó ingatlant terveznek, azt szállodaként és konferenciaközponként üzemeltetnék. Hozzátették, pályázati források bevonásával valósítanák meg a beruházást, de ha nem kapnak támogatást, akkor önerőből lépnek.

A bejelentést követően annyi változás történt, hogy bekerítették az épületet, és a kordonokra kifüggesztettek több táblát, miszerint építési terület, ahova idegeneknek belépni tilos. Voltak apróbb munkálatok, teherautók jártak-keltek. Emellett letakarták az egészet, és ezzel egy hatalmas hirdetőfelületet teremtettek a belvárosban.

A Körös Hotel ügye többször téma volt a városi közgyűlés ülésén is. Szarvas Péter polgármester pedig tavaly, a városvédő és városszépítő egyesület egyik fórumán azt mondta: csekély az önkormányzat mozgástere, az elhanyagolt környezet miatt felszólításokat tudnak küldeni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában