időjárás

2020.07.07. 13:56

Felszínre törtek a gondok Békésben a csapadék miatt

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása számos, az esővíz elvezetésével kapcsolatos problémát hozott felszínre a megye településein. Az átereszek tisztán tartásától a csapadékvíz szennyvízhálózatba vezetésig több gond is felmerült.

Licska Balázs-Papp Gábor

Zalaegerszeg 20190727 Labdarúgás 2019 felkészülési mérkõzés edzõmérkõzés Zalaegerszeg ZTE Al Ittihad Kalba Nemzeti Sport Fotó Dömötör Csaba vihar esõ jégesõ illusztráció szurkolók

Fotó: Dömötör Csaba

Békéscsabán a Móricz Zsigmond utcában, a Halastó utcában, a Béri Balogh Ádám utcában, valamint több gerlai és jaminai utcában okozott problémát a víz a nagy esőzést követően – sorolták a városi közgyűlés csütörtöki ülésén. Megemlítették azt is, hogy rendszerint bokáig kell gázolni a vízben az Irányi utcában.

Néhol borzasztó állapotban vannak az átereszek

A témát Szente Béla helyi képviselő vetette fel, kiemelve, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék havária helyzetet teremt Békéscsaba egyes részein. Elmondta, az átereszek bizonyos helyeken borzasztó állapotban vannak, fel kellene mérni a vízelvezető rendszereket. Hangsúlyozta, hosszú távon kell gondolkodni, klímavédelmi szempontból sem mindegy, hogy el lehetne-e tárolni a vizet annak érdekében, hogy később felhasználhassák. Hanó Miklós alpolgármester elmondta, nemcsak a városnak van feladata az átereszek, a vízelvezető árkok terén, hanem a lakosságnak is. Osztotta Szente Béla véleményét, hogy a vizet el kell vezetni, és azt aszályos időszakban akár öntözésre is fel lehetne használni.

Több településen nehezen folyt le a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék /Illusztráció: MW/

– Egyetértek azzal, hogy generális és hosszú távú megoldást kell találni a vízelvezetés terén – tette hozzá Szarvas Péter polgármester, aki bízik benne, hogy lesznek pályázati lehetőségek is a következő években ilyen beruházásokra, ezért nem árt koncepciókat, terveket készíteni. Jelezte ugyanakkor azt is: ahol most problémák, gócpontok vannak, ott rövid távú megoldásra, azonnali beavatkozásra van szükség, mivel házakat veszélyeztet, önt el az árkokból kicsorduló víz. Elmondta, csak ezekre a munkálatokra több tízmillió forintot kell fordítania az önkormányzatnak.

Több utcában okoznak problémát a nagy esőzések

Gyulán ugyancsak többen érintették a csapadékvízzel kapcsolatos problémákat. A közelmúltbeli testületi ülésen Kiss Tamásné interpellációjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy esőzések alatt a Lahner utca és a Rulikowski utca közötti szakaszon az esővíz nem folyt el, a rendszer nem tudta elvezetni a nagy mennyiségű csapadékot. Az önkormányzati képviselő kitért ugyanakkor arra is, hogy a városban zajló fejlesztéseknek köszönhetően már nem volt szükség szivattyúzásra úgy, mint korábban.

Molnár Csaba, a polgármesteri hivatal mérnöki osztályának vezetője hangsúlyozta, az említett, a csapadékvíz-elvezető rendszer korszerűsítését célzó beruházássorozatnak részese volt a Rulikowski utca 1–7. és 9–15. számú tömbök előtti megálló, valamint a tetőkről leömlő víz elvezetésének a megoldása. Korábban itt a fák gyökerei összetörték a rendszert, ami fel is iszapolódott. Azt azóta átépítették, illetve ezzel párhuzamosan a csatornákat is kitakarították, jelentős mennyiségű falevelet és földet távolítottak el. Így nem állt meg hosszabb ideg, napokig a csapadék. Az új rendszer gravitációs elven működik, így annak tehetetlensége, a távolságok miatt a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű esőnek idő kell, hogy elfolyjon, pikk-pakk egy-két perc alatt ez nem történik meg, de bebizonyosodott, hogy működik.

Kiss Szabolcs képviselő arra világított rá, hogy a Hold utca és a Kőrösi Csoma Sándor utca sarkán található ingatlanok esetében gondot jelent, hogy a nagyobb mennyiségű esőzések után a víz a járdán is megáll, eláztatva a házak falait. Az Eminescu utca és a Kapa utca sarkán is hasonló a helyzet. Szólt arról, hogy a körgát mellett található csatorna hivatott a románvárosi csapadékvíz jelentős részét befogadni, ami nagy mennyiségű eső lehullása esetén túlterheltté válik. A víz a közelben található ingatlanok kertjeit árasztja el jobb esetben, bosszúságot okozva a tulajdonosoknak. A képviselő a csatorna gyökérzónás kotrását, illetve – ha a szakemberek is alátámasztják – a Sánc utca végén szivattyú telepítését javasolta. Az Eminescu utca csapadékvíz-elvezetése bizonyította hatékonyságát.

Molnár Csaba válaszában kiemelte, az Eminescu utca és a Kapa utca sarkán a háztetőkről lezúduló csapadékvizet a házak tövébe vezetik, az eső ezért áll meg a járdán. Hozzátette, megoldás lehet, ha a levezető vizét csövön keresztül összegyűjtve a Kapa utcai árokba vezetik. Tavaly a körgát melletti árkot kikotorták, így az átfolyás biztosított az Újűlés utca felől, de az átereszek a nagyobb mennyiségű csapadékot nem bírják el, a szivattyúkapacitást megfelelőnek tartják. Előbbi kérdésre megoldást kell találni.

Vannak még jócskán feladatok ezen a területen

Békés polgármestere, Kálmán Tibor a közelmúltbeli testületi ülés után elmondta, az esős időjárás a városban is bizonyította, hogy vannak még jócskán feladatok a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatban.

– Az önkormányzat is igyekszik mindent megtenni ennek érdekében – fogalmazott, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a saját ingatlanja előtt mindenkinek karban kell tartania az elvezetőrendszert. – Ez nem könnyű dolog, de az elmúlt hetek megmutatták, hogy a település elemi érdeke, hogy ez megtörténjen – ecsetelte. Mint megtudtuk, az is problémát okoz, hogy sok helyen befedik az árkokat, ami fűnyíráskor könnyebbség, de összvárosi szempontból nem az. A vízelvezetők, víztárolók keresztmetszete így leszűkülhet, ami olyan napokon, amikor rövid idő alatt 50 milliméter eső hull, komoly gondokat generálhat.

Minden település érintett özönvíz idején

Az Alföldvíz Zrt. arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy az óriási mennyiségű csapadék valamennyi településen problémát képes okozni. A gondok nagysága elsősorban a fogyasztók szennyvíz- és csapadékelvezetési kultúrájától, illetve a helység csapadékelvezető rendszerének az állapotától függ. Másodsorban a település méretétől, továbbá, ha bejut a szennyvízelvezető csatornába, akkor szennyvíztisztító rendszer állapotán múlik.

– Azokban a városokban, ahol korszerű a csatornahálózat és a szennyvíztisztító rendszer, ott a jelentősebb idegen vizek megtisztítása problémamentesen megtörténik. Az elavult rendszereken viszont a visszaduzzasztás és esetlegesen az esővízzel keveredett szennyvíz kiöntése is előfordulhat – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában