kmp

2020.07.29. 10:42

Dévaványán is készült fotó az üstökösről

Még néhány napig gyönyörködhetünk az idei nyár csillagos éjszakáinak szenzációjában, a NEOWISE üstökösben. A megfigyeléshez az egyik legtökéletesebb helyszín a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterülete.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság hosszú távú együttműködést tervez a Csillagászati és Földtudományi Központ Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetével. Az együttműködés keretében az Alföldön egyedülálló, az égboltot éjjel-nappal követő, intelligens kamerarendszer kerül kiépítésre a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban. A most felszerelésre kerülő meteorkamera rendszer alkalmas lesz a Föld légkörébe belépő kozmikus törmelékek korábbi pályájának és a légkörben történő lehullásuk részletes vizsgálatára. A folyamatosan üzemelő rendszer a meteorok felfedezésétől egészen az esetlegesen földet érő meteoroid darabok leérkezéséig képes azokat követni.

Külön szerencse, hogy a már működésbe helyezett kamerák próbaüzeme alatt jár bolygónk közelében a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös, melyet a NASA egyik programjában fedeztek fel idén március 27-én. Az üstökös eleinte csak a hajnali órákban volt megfigyelhető, de július közepe óta már az esti égbolton is látható. Az üstököst ábrázoló felvétel július 13-án készült 22:29 perckor a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontból. A cikket illusztráló másik képen pedig a kamerák egyik első valódi „zsákmánya” egy kisebb meteor látható, melyet július 16-án 22:50 perckor rögzítettek a dévaványai kamerák. Az üstökös és a meteor is a képek jobb alsó részén láthatók.

Fotók: Körös-Maros Nemzeti Park

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában