HerbaPharm Kft.

2020.07.10. 06:55

Az olimpikon a battonyai manufaktúra arca lehet

Profi hozzáállással, munkamegosztással építkezik az a kizárólag magyar tulajdonosok által 2017-ben megálmodott, Dél-Békésben, sőt, Magyarországon is egyedülálló cég, ahol védett technológiával kézműves gyógynövénykészítményeket állítanak elő. A battonyai manufaktúra helyiségeiben, a HerbaPharm Kft. kis üzemében ottjártunkkor ismerős arcokat is felfedeztünk. Csollány Szilveszter olimpikon, világ- és Európa-bajnok tornász vette szemügyre a késztermékeket. Vajon mit keres a Dominikáról hazatérő népszerű sportoló a battonyai vállalkozásnál?

Csete Ilona

A természetgyó­gyász üzemvezető, Mákos Árpád invitálta Puskin utcai üzemükbe, ahol egy komolyabb fejlesztés, bővítés, építkezés lassan a végéhez közeleg. Az eltelt hónapokban a termékfejlesztőket pedig mintha megihlette volna a veszélyhelyzet.

Mákos Árpád, Csollány Szilveszter, dr. Hajtó János sokat beszélgetett a napokban a termékekről /Fotó: Pálinkó Gábor/

– Az idei évben termékpalettánk eléri a harmincat. Szépen építkezünk. Termékfejlesztéseink mellé a marketingstratégiánk megújításán gondolkodtunk. A cégépítésünk részét kell, hogy képezze egy ismert arc, aki hiteles, akinek az embersége, hozzáállása, lelkisége olyan, mint cégtársainké. Csollány Szilveszterben mi ezt megtaláltuk. Baráti kapcsolatunk most szintet lép, egy kezdődő munkakapcsolat van kialakulóban – sorolta a termékeikkel ismerkedő bajnok jelenlétében az üzemvezető.

Az Exatlon korelnöke, az ötvenéves tornász elmesélte, aktív pályafutása során is a fizikai terhelés mellé a regenerálódást szolgáló, az egészséges életmódot támogató, az immunrendszert erősítő, természetes alapanyagokból álló készítményeket kereste.

– És ahogy telik az idő, egyre fontosabbak ezek az étrend-kiegészítők, akár tea, krém, vagy por is az. Amivel Battonyán szembesültem, az maga a csoda. Amit ebben a kis üzemben ez a néhány kiváló ember a kézműves gyógynövénykészítményeivel eddig elért, tiszteletre méltó. Ebben a járványveszélyes időszakban azt gondolom, mindenki arra törekszik, hogy ellenállóbbá tegye szervezetét a betegségekkel szemben. Ők ezen is dolgoznak – fogalmazott a bajnok.

A kis manufaktúra kapcsán korábban arról már írtunk, hogy a szakemberek folyamatosan végzik kutatásaikat. Az itt készülő természetes növényi kivonatokat saját kidolgozású, kíméletes hideg eljárással állítják elő. Csollány Szilveszter találkozott dr. Hajtó János professzorral, aki legújabb eredményeikről számolt be. Ő egyébként a kizárólagosan magyar tulajdonú cég ügyvezető igazgatója.

– Nemcsak kutatunk, de találunk is – mondta büszkén a professzor, utalva arra, hogy az eltelt két és fél év alatt már 22 különböző gyógynövényből, azok különböző részeiből sikerült olyan magas koncentrációjú alapanyagot készíteniük, amelyek mindegyikének lényegesen magasabb az antioxidáns-tartalma, mint a velük összehasonlított C-vitaminnak. Ezekből a mérésekből angol és magyar nyelven is megjelentek hivatalos publikációk. Az ilyesmi az étrendkiegészítő-piacon rendkívül ritka. Törekszünk bevonni új növényeket is a kutatásainkba, mert a visszajelzések azt igazolják, hogy a fogyasztói igény egyre nagyobb.

Innováció: eljutottak az ötlettől a termékgyártásig, értékesítésig

Dr. Hajtó János 40 éve aktív, kémiában, fizikában, biokémiában jártas akadémiai kutató. Elárulta, büszke arra, hogy ennek az innovációnak aktív részese lehet, ráadásul Magyarországon.

– Alapítottam már vállalatokat, de életemnek – 72 éves vagyok – ez a legizgalmasabb és legérdekesebb kutatási területe, amiben most dolgozom. Ötletből a fejlesztésen át a prototípuson keresztül az üzleti tervig eljutni, megvalósítani a gyártást, az értékesítést, no, ez az innováció lényege. Az eredeti ötlet pedig nem más, mint sérülésmentesen kivonni a növényekből, a növényi részekből az élettani szempontból azokat a fontos hatóanyagokat, amikből piacképes termékeket állíthatunk elő. Nekünk ez sikerült két és fél év alatt.

Ehető zselében a hatóanyag

Egy aranylóan sárga portékáról megtudtuk, fejlesztés alatt áll.

– Ehető zselébe tesszük azokat a hatóanyagokat, amiket eddig a teáinkban, a krémeinkben találtak meg a fogyasztók. A zselé kollagént tartalmaz, ami a kötőszövetet erősítő anyag. Ám olyan kollagéntermék még nincs a piacon, ami élettanilag fontos hatóanyagokat tartalmaz. Azon dolgozunk, hogy legyen – tette hozzá a professzor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában