Dudás Patricia

2020.07.20. 11:29

Amerikai magazinban jelentek meg a csabai fotós gyermekportréi

Nemzetközi közönség is láthatta a közelmúltban a békéscsabai Dudás Patricia alkotásait. A fényképész fine art, azaz szép- és képzőművészeti fotográfia kategóriában készített gyermekportrékat, amelyek elnyerték a zsűri tetszését: az ­amerikai International Kid Model Magazine folyóirat három alkotását is megjelentette hasábjain.

Nagy Szilvia

– A fotózás iránti szenvedélyem gyerekkorom óta bennem él, családi utazásokon mindig szerettem, ha tájak helyett inkább hús-vér emberek szerepelnek a fényképeken és előnyös oldaluk látszódik. A kislányom, Zamira születése után döntöttem el, hogy váltok és a fotózásnak szentelem minden időmet – kezdte történetét a fiatal fényképész.

Dudás Patricia különböző tanfolyamokon vett részt, mindezek mellett autodidakta módon is képezte magát, mielőtt beiratkozott a szegedi iskolába, de a stúdiós fotózás alapjait Orosházán sajátította el Török Zsolttól.

Elmondta, folyamatosan tanul valamit, a fotózással sincs ez másképp. Ezen a téren szinte már megszállott, minden évben elutazik egy hazai vagy külföldi fotóshoz is tanulmányútra, hogy fejlődjön. Dudás Patricia vallja, trendkövető, de csak a saját stílusán belül.

– A munkát a saját nappalinkban kezdtem, aztán irodát béreltem, később találtam egy pici üzlethelyiséget. Nemrég végre az otthonunk mellett alakíthattam ki a stúdiómat, amit teljesen a saját stílusomra szabtam, ezzel egy régi álmom vált valóra. A békéscsabai fotográfus elárulta, a legszívesebben portrékat, családi fotókat készít, és a mai napig izgul egy kicsit a fotózások előtt, mert a legtöbbet szeretné kihozni ezekből a találkozásokból.

Humorral teszi felszabadultabbá a fotózás pillanatait Dudás Patricia /Fotó: Kiss Zoltán/

– A fotózás számomra mindig öröm, izgalmas berendezni az enteriőrt, aztán oldott hangulatban megörökíteni egy-egy családi pillanatot – vallotta.

Arra a kérdésre, vannak-e nehézségek, elárulta, járt már úgy, hogy fotózás előtti orvoslátogatás miatt volt rosszkedvű egy gyermek, vagy épp dackorszak okozta érzelmi hullámzás miatt tört el a mécses.

– Ilyenkor a legnagyobb kihívás kizökkenteni a kicsit és mosolyt csalni az arcára. Előfordult, hogy ez csak egy-egy pillanatra sikerült és épp abban a másodpercben kellett lencsevégre kapni – magyarázta a fotós, majd hozzátette, négy gyermeket sem egyszerű egy helyre terelni és az apukák sem mindig érkeznek olyan lelkesen.

– Az én dolgom, hogy humorral, esetleg egy kis csipkelődéssel derűsebbé tegyem őket. Fotózás előtt mindig felhívom az emberek figyelmét arra is, hogy az elvárásaikat inkább hagyják otthon, így könnyebben oldódnak. Szeretem, ha egy családi portrén látszódik, milyenek együtt. Ha feloldom a bennük lévő esetleges feszültséget, gátlást, könnyebben megtalálom a belőlük áradó természetes mozzanatokat is. Életszerű, életszagú képeket szeretek készíteni – fejtette ki Dudás Patrícia.

Végül elárulta, kislánya inspirálja, aki azonban nem mindig vágyik rá, hogy édesanyja megörökítse. Van, hogy több napon át győzködi gyermekét, mire ő kötélnek áll, aztán végül a saját elképzelései alapján hajlandó modellt állni.

A retusálás számára kikapcsolódás

Dudás Patricia 1985-ben született Orosházán. Még kisbaba volt, amikor szüleivel Békéscsabára költöztek. Férjével, aki mérnökségi vezetőként dolgozik, több mint húsz éve alkotnak egy párt. Kislányuk, Zamira 2014-ben született.

A fotográfusnak a munkája a hobbija is egyben, kifejezetten keresi a fotóskurzusokat, sokszor tanulmányozza a külföldi alkotók munkáit. A fényképkészítés és a -retusálás mellett az utazás és a filmnézés jelenti számára az igazi kikapcsolódást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában