tej világnapja

2020.06.03. 11:14

Üszőket is nevelnek megyénkben, tejből lesz elegendő

Idén pünkösdhétfőre esett a tej világnapja (június 1.), ezért a Tej Terméktanács ma ünnepli meg ezt. Az online programokkal a tej és tejtermékek fogyasztásának fontosságára hívják fel a figyelmet. Megyénkben a szarvasmarhatartási kedv és a megtermelt tej mennyisége sem csökkent. A tápláló italból viszont még mindig kevesebbet fogyasztunk, mint az uniós átlag.

Nyemcsok László

20200602 Kondoros Tehenészet Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Bizonyára sokan vesznek részt ma a Tejszív 11-es rangadó online bajnokságon. Gyermekek és felnőttek is lőhetnek virtuálisan büntetőket. Sztárséfek gasztrotanácsokat adnak az interneten keresztül, többek között rögös túróból készítenek ételeket. Azért ebből, mert a rögös túró nemrég kapott európai uniós védelmet: azaz csak hazai gazdaságból származó tejből és hagyományos eljárással készíthető el.

Vincze József, a kondorosi Fríz-Tej Zrt. dolgozója az üszők alá almoz, a jószágok bő egy év múlva tehénként már tejet adnak /Fotó: Imre György/

Krajcsovicz András, a Szarvasmarha-tenyésztők Országos Választmányának és a kondorosi Fríz-Tej Zrt. igazgatóságának elnöke kiemelte, megyénk mind a jószágállományban, mind az előállított tej mennyiségében őrzi országos második helyét Hajdú-Bihar mögött.

– A tartási kedvvel, a tehénutánpótlással tehát nincs probléma, viszont az ágazat munkaerőhiánnyal küzd és alacsony a nyereség is – hangsúlyozta Krajcsovicz András. – Emiatt a fejlesztésekre nem futja. A régi, a rendszerváltáskor ,,megörökölt” technológiákat használja a tehenészetek többsége, pedig az automatizálás felé kellene lépni. Ez növelné a hatékonyságot, és a munkaerőgondokra is megoldást nyújthatna. A megyében már többen foglalkoztatnak külföldi fejőket, például ukránokat vagy éppen indiaiakat.

Tyetyák Magdolna, a megyében húsz üzletet működtető Élésker Kft. ügyvezetője elmondta, többségében magyar tejet vásárolnak vevőik, sőt, már megyénkbeli, magyardombegyházi friss tejet is forgalmaznak. Emellett közepes eltarthatósági idejű, úgynevezett ESL-tejeket és hosszú ideig elálló UHT-tejeket is kínálnak. Előbbieket palackban és dobozban is árusítják, ezeket bontatlanul is hűtőben kell tárolni. Az ultrahőkezelésű tejeket csak a megbontás után kell hűtőbe tenni.

– A tápláló italból a 2,8 százalékos zsírtartalmúak a legkeresettebbek boltjainkban – ecsetelte az ügyvezető. – A kínálatban megtalálhatók kisebb és nagyobb zsírtartalmú tejek is. Korábban az 1,5 százalékosak jobban fogytak. Ugyanakkor egyre többen figyelembe veszik ma már azt, hogy kell a megfelelő zsírtartalom, mert a tejben lévő, a szervezet számára szükséges vitaminok, ásványi anyagok zsírban oldódnak, és így szívódnak fel. Egyre többen keresik a laktózmentes termékeket, vagy azért mert orvosilag kimutatott vagy maguk által megtapasztalt az érzékenységük a normál tej iránt.

Folyamatosak a rendelések

A világnap kapcsán Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője elmondta, a járványhelyzet ellenére is folyamatosak voltak és most is azok a kiskereskedői tejmegrendelések, az emberek ugyanúgy szeretik és veszik a hazai tejet, illetve az abból készült termékeket.

– Március eleje és április közepe között több mint 50 százalékkal több tej fogyott, mint korábban, de tejfölből, vajból, kefirből és sajtból is több mint 10 százalékkal többet vásároltak, mint egy évvel korábban – hangsúlyozta az ügyvezető. Hozzátette, ha a vevők a dobozon a Tejszív-logót látják, akkor biztosak lehetnek abban, hogy kiváló minőségű, Magyarországon készült tejet, tejterméket fogyasztanak. A tej és tejtermékek koncentráltan tartalmaznak az emberi szervezet számára fontos és nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat. Naponta legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő tejterméket kellene fogyasztanunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában