emlékhely

2020.06.23. 10:35

Tíz éve verte el a jég Mezőhegyest

Mezőhegyesen tíz éve hatalmas természeti katasztrófa történt. Az emlékhelyén koszorúval emlékeztek a minap.

Cs. I.

Tíz éve, 2010. június 18-án kora délután hatalmas méretű természeti katasztrófát szenvedett el a település. A rendkívüli vihart jégverés kísérte, a település és környéke néhol 85–100 százalékos nagyságrendű kárt szenvedett. A vihar nem kímélt lakóházat, műemléki épületet, gazdasági egységet, szántóterületet sem.

A Város- és Környezetvédő Egyesület részt vállalt a károk enyhítésében. Az elnök, Kerekes György idézte fel a tíz éve történteket annak apropóján, hogy az emlékezés koszorúját elhelyezték az emlékhelyen.

Szügyiné Kassai Henrietta jegyző, Krucsóné Gergely Erzsébet és Kerekes György /Fotó: BMH/

– A lakosságnak civil szervezetként közvetítettünk felajánlásokat egymillió forint értékben. Ezt az összeget egyenlően elosztottuk, 20 család jutott családonként 50 ezer forintos támogatáshoz, elsősorban építőipari szolgáltatások felhasználására – mesélte lapunknak. Az egyesület javaslattal fordult 2011-ben az önkormányzathoz: a természeti katasztrófa emlékére állítsanak emlékművet. Az egyesület tevékeny részvételével (adománygyűjtés, a helyszín kiválasztása) az emlékmű Deliné Szabó Éva tervei alapján elkészült.

– A káresemény 10. évfordulóján megemlékeztünk a katasztrófáról, Varchó Mária virágkereskedő, egyesületi tagunk koszorúját helyeztük el az emlékhelyen – tudtuk meg a helytörténésztől, aki arról is beszámolt, egyesületük 1999 óta foglalkozik helytörténeti kiadványok megjelentetésével Mezőhegyesi füzetek néven.

– 2011-ben pályázatot hirdettünk gyerekeknek, mondják el érzéseiket a sorsunkat befolyásoló eseményről. Rengeteg alkotás született. Ezekből a művekből készült el Jégvert Mezőhegyes címmel a 13. Mezőhegyesi füzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában