kormányrendelet

2020.06.05. 07:20

Sorra elmaradnak a falunapi vigadalmak szerte a megyében

A legnépszerűbb közösséget összekovácsoló alkalmak közé tartoznak a fesztiválok, a falunapok. Ám ezekre hiába várnak idén. Április végén kormányrendelet született arról, hogy ­augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. Több önkormányzat törölte a falunapot eseménynaptárából.

Hírlap-összeállítás

Pusztaföldváron tavaly mézédes finomságok várták az ünnepre kilátogatókat /Archív fotó/

A koronavírus-járvány felborította az önkormányzatok idei évre tervezett nagyszabású, sőt, évtizedek óta hagyományos programjait. A falunapokat sok helyen lemondták, gyermeknapi rendezvények is elvétve lesznek. Az ezekre szánt összegeket vagy átcsoportosították (nem nehéz elkölteni más, fontos feladatokra), vagy kivárnak.

Csanádapácán nem lesz kakaskukorékolástól hangos az augusztus. Se szépségverseny, se főzőverseny, pedig az idei lett volna a 14. népszerű kakasfesztivál, amire nagyon sokan készültek. Oláh Kálmán polgármester elmondta, ahogy a gyermeknap, úgy ez a többnapos fesztivál is elmarad. Ám augusztus 20. egy lehetőség.

– Már döntöttünk, akkor szeretnénk kárpótolni a gyerekeket, a felnőtteket egyaránt. Az idei fesztiválozásra szánt költségek egy részét pedig a lakosságnak, az idősellátásnak a járvány elleni védekezésére költjük – nyilatkozta a polgármester.

Pusztaföldváron tavaly mézédes finomságok várták az ünnepre kilátogatókat /Archív fotó/

Medgyesbodzás-Gábortelep falunapi programjait is lefújták, pedig kerek szám volt készülőben. Varga Gábor alpolgármester elmondta, végtelenül sajnálják, hogy nem tudnak méltó módon megemlékezni a 100. évfordulóról. Hajdan, miután felépültek az új házak, s így kialakult az új falu az orosházi út mentén szabályos utcákkal, azt elnevezték Gábor-Telepnek 1920-ban. Lenne mire emlékezni. Ám a szűkös költségvetés, a járványügyi szabályok miatt mindkét falurészen ünnepmentes lesz a nyár.

Pusztaföldvár 40 aranykoronás ünnepe ősszel aktuális, ám akkorra a járvány második hulláma is begyűrűzhet. Minden bizonytalan. Sonkolyos­ Szabolcs polgármester arról tájékoztatott, nem szervezik a sok éven át nagy sikerű programjukat. Az erre betervezett költségvetési pénzeket egyelőre nem csoportosították át.

A gyermeknap helyett nagyon reménykednek, hogy idén is (ha nyer a pályázat) több héten át Erzsébet-táborban szórakozhatnak majd a földvári gyerekek.

Gerendáson a nyári Hársfafesztivált a Csicsely-tó mellett szokták megrendezni. A kisebbek közt is igen népszerű a már hagyományosnak mondható malacfogás. A változatos programokkal, koncertekkel készülő esemény azonban a jelenlegi helyzetre való tekintettel idén elmarad – tudtuk meg Lengyel Zsolt polgármestertől.

Hozzátette, a járvány elleni védekezés a település költségvetését igencsak megterheli, a kiadásokra csoportosítják át a rendezvényre szánt összeget.

Szabadkígyóson nem terveznek az idei kastélyjátékokkal. Annak költségvetését sem különítették el. Tavaly augusztus második felében rendezték meg a színes programokat kínáló rendezvényt, most elmarad – közölte hírportálunkkal Balogh József, a település polgármestere.

Jó helyre megy a megspórolt pénz

Dobozon idén nem lesz Mézes Fesztivál – tájékoztatott a település polgármestere. Köves Mihály elmondta, az eseményt július második hétvégéjén szokták megrendezni. Hozzátette, az évről évre egyre népszerűbb, nagyszabású lovas programokkal egybekötött fesztivál költségvetését a település kiadásaira csoportosítják át.

Dombegyházon a XVIII. Halmok-közi Sokadalom is elmarad. Dr. Varga Lajos polgármester megerősítette, már télen elkezdődött a programtervezés, de elkötelezettségük nem volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában